Nyhet: TROGSTA – En stor liten golvlampa

Golvlampan TROGSTA är drygt 140 cm hög och skärmen har en diameter på 28 cm – ändå är kartongen den levereras i bara 44 cm hög och 8 cm bred. IKEA är känt för platta paket och smarta förpackningslösningar, så när designern Henrik Preutz fick i uppdrag att skapa en ny golvlampa var en av utmaningarna att den skulle rymmas i en så liten förpackning som möjligt.

Inspiration till TROGSTA fick Henrik från klassiskt men oväntat håll – i orkesterdiket. Ett hopfällbart notställ är nämligen ungefär lika högt som en golvlampa, och efter att konstruktionen vidareutvecklats för att bli mer stabil och hållbar så var det bara själva lampskärmen som saknades. Den är nu tillverkad av en plast som tål att ligga rullad utan att spricka, men utrullad enkelt kan knäppas ihop till en stor härlig lampskärm. Som en bonus är lampfoten dessutom höj- och sänkbar, ett arv från ett tidigare liv som notställ.

Resultatet: En pall med vanliga golvlampor brukar rymma drygt 40 paket medan en pall fullpackad med kompakta TROGSTA-lampor rymmer hela 280 förpackningar! Ett utmärkt exempel på hur man med genomtänkt design och fiffiga förpackningar kan bidra till en lite bättre miljö, tack vare mindre materialåtgång och effektivare transporter.

Daniel, Livet Hemma-redaktionen

TROGSTA Golvlampa, 79 kr

Senaste inläggen