Nyhet! HEMTRAKT kollektion

Handgjorda kollektionen HEMTRAKT är skapad av IKEA i samarbete med sociala entreprenörer i Indien. Syftet med partnerskapet är att stärka kvinnor på den indiska landsbygden och hjälpa dem ur fattigdom genom arbete och en regelbunden inkomst.

Sedan 2012 samarbetar IKEA med sociala entreprenörer från olika delar av världen. HEMTRAKT är den fjärde tillfälliga kollektionen skapad av IKEA tillsammans med Rangsutra och Industree Producer Transform, två indiska företag som ägs och styrs av kvinnor, och som arbetar för ett mer jämlikt samhälle.

Rangsutra har under tio år arbetat för att säkra en hållbar försörjning för kvinnor på landsbygden och för att hålla lokala hantverkstraditioner vid liv. HEMTRAKT består av handbroderade accessoarväskor, kuddfodral, stolsdynor, bordslöpare och servetter. I kollektionen ingår även handflätade strandväskor, korgar, lådor, tabletter, ramar och puffar av förnybar bananfiber.

Tillfälliga HEMTRAKT kollektion säljstartas den 19 februari 2016, på följande IKEA varuhus i Sverige: Kungens Kurva, Barkarby, Kållered, Bäckebol, Malmö, Uppsala, Älmhult och på www.IKEA.se. All vinst från försäljningen av de kollektioner som skapats av IKEA i samarbete med sociala entreprenörer går till att stödja långsiktiga samarbeten med sociala entreprenörer runt om i världen.

ikea_HEMTRAKT_inspiration_1

Nyhet! HEMTRAKT kuddfodral 100% bomull, 50x50cm, 79 kr/st, HEMTRAKT kuddfodral 100% bomull, 40x65cm, 79 kr/st, HEMTRAKT kudde 100% bomull, 42cm, 99 kr/st, HEMTRAKT kuddfodral 100% bomull, 65x65cm, 99 kr/st, HEMTRAKT sittkudde bananfiber, 44x44cm, 399 kr.

I september 2015 nådde vi vårt mål om att 100% av bomullen som används i IKEA produkter kommer från mer hållbara odlingar. Det betyder att bomullen odlas med mindre mängd vatten och färre kemikalier än vid vanlig bomullsodling. Det gäller självklart även för HEMTRAKT.

ikea_HEMTRAKT_inspiration_2

Nyhet! HEMTRAKT kuddfodra 100% bomull, 50x50cm, 79 kr/st, HEMTRAKT kuddfodral 100% bomull, 65x65cm, 99 kr/st.

Ungefär 700 hantverkare har skapat de handbroderade och handsydda produkterna i HEMTRAKT kollektion. 95 procent av hantverkarna hos Rangsutra är kvinnor. Många av dem är aktieägare i företaget och medverkar i beslut gällande design och produktion.

ikea_HEMTRAKT_inspiration_4

Hantverkare hos Rangsutra är specialiserade på traditionellt indiskt broderi, textil- och gräsflätning och kommer från landsbygden i nordvästra och centrala Indien.

ikea_HEMTRAKT_inspiration_3

Nyhet! HEMTRAKT tablett bananfiber, 35cm, 39 kr/st, HEMTRAKT tablett 100% bomull, 35x45cm, 59 kr/st, HEMTRAKT bordlöpare 100% bomull, 40x140cm, 99 kr/st.

De sociala företag IKEA samarbetar med i Indien leds och styrs av kvinnor. Många av hantverkarna är antingen aktieägare eller delägare via självhjälpsgrupper. Via dessa partnerskap får IKEA möjlighet att arbeta tillsammans med skickliga hantverkare inom den indiska hantverkstraditionen och på så sätt bidra till sociala förändringar.

Tillsammans designar vi tillfälliga kollektioner som säljs på utvalda IKEA varuhus. Det innebär att vi på IKEA kan erbjuda våra kunder något unikt: handgjorda produkter från sociala företag vars huvudsakliga affärsidé är att förändra människors liv till det bättre.

De sociala företag vi samarbetar med får tillgång till en global marknad vilket hjälper dem att erbjuda ännu fler hantverkare regelbundna inkomster. Särskilt för kvinnor innebär en regelbunden inkomst en värld av nya möjligheter, som att öppna ett bankkonto, att investera i barnens (framför allt döttrarnas) utbildning samt att stärka sitt självförtroende och sina kunskaper som hantverkare och affärskvinnor.

ikea_HEMTRAKT_inspiration_5

”Nästan ingen, utom min mamma, tyckte att flickor hade rätt till utbildning eller en utbildning motsvarande pojkarnas.” Dr Dipti, Fil. Dr.

Dr Dipti växte upp i Bihar som äldsta barnet bland tre systrar och en bror. Hon har mött många utmaningar i sitt liv, framför allt könsdiskriminering. Men med stöd från sin familj fick hon gå i skolan och tog till slut en doktorsexamen i fysik. Hon återvände till Varanasi med målet att stärka kvinnor och jobbar nu i det sociala företaget Rangsutra.

Senaste inläggen