Nyhet! ANVÄNDBAR lergryta

Romarna gjorde det, liksom den amerikanska ursprungsbefolkningen. Traditionen med att laga mat i lergryta är lika gammal som matlagnings-konsten skulle man kunna säga. Dessutom är det en enkel, näringsriktig och ekonomisk metod som i slutändan resulterar i jättegod mat.

ANVÄNDBAR lergryta är gjord i rödlera. Över tid mörknar den röda färgen, vilket är naturligt för den här typen av lermaterial. Börja med att lägga grytan i blöt. Det håller tillagningstemperaturen jämn. I en lergryta behövs inget, eller väldigt lite, fett eller olja vid tillagningen. Handdiskas i varmt vatten utan diskmedel.

ikea_anvandbar_inspiration

Nyhet! ANVÄNDBAR lergryta finns i två storlekar, 149 kr/st resp. 199 kr/st.

I nya kollektionen ANVÄNDBAR ingår produkter gjorda av naturmaterial som terrakotta, trä och bomull från mer hållbara odlingar. Naturliga, enkla produkter av naturliga, enkla material, som hjälper dig att bejaka vardagslivet hemma. Det handlar om att spara vatten och energi, återvinna och återanvända, och att odla nära – många små val som gör stor skillnad för vår planet.

ikea_anvandbar_lergryta_inspiration_2

I lergrytan kan du både tillaga och servera en hel måltid – kan det bli enklare?

Recept: Lammstek i lergryta
1 st lammstek på ben
2 st tärnade auberginer
2 st grovt klyftade rödlök
1 st stor näve cocktailtomater
Citronzest och juice från en citron
2-3 dl vatten
1-2 chili
Vitlök
Lagerblad
Salvia
Färsk oregano
Olivolja
Salt och peppar

Lägg grytan i blöt enligt instruktioner. Gnid in köttet med salt, peppar, citronzest och lägg i grytan. Lägg i övriga ingredienser i lergrytan och lägg på locket. Ställ in i kall ugn och sätt ugnen på 150°C. Låt stå i ugnen ca 1,5-2h. Kolla att köttet lossnar lätt från benet. Smaka av och salta och peppra vid behov.

Foto: Roland Persson
Matstylist: Elin Åström

Senaste inläggen