Nygräddat

Den 4 oktober är kanelbullens dag! Doften av nygräddade hembakta bullar väcker varma barndomsminnen. Vi äter dem helst direkt från plåten tillsammans med ett stort glas mjölk eller en rykande kopp kaffe.

Intresset för bakning är stort, och vi gillar att fika! Många ser det som avkoppling och ett sätt att få spendera tid tillsammans med familjen. Idag bjuder vi på ett klassiskt recept som känns helt rätt när höstsäsongen knackar på dörren.

ikea_kanelbulle_inspiration_1

Nygräddat! ELLY kökshandduk 19 kr/4 st, används gärna även till jäsningen.

Kanelbullar, ca 25 stycken

Bulldeg
5 dl vatten
ca 15 dl vetemjöl
2 dl socker
50 g jäst
1 tsk salt
170 g mjukt smör
1 ägg

Kanelfyllning
250 g mjukt smör
2 1/2 dl socker
4 msk kanel

Ägg till pensling
Pärlsocker

Blanda ingredienserna till bulldegen i en bunke och knåda för hand eller kör i en assistent med degkrok i cirka 10 minuter tills degen är smidig (tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns för kladdig). Täck över bunken med en bakduk och låt vila i 30 minuter. Blanda under tiden ingredienserna till fyllningen. Kavla ut degen tunt och bred på kanelfyllningen. Rulla ihop och skär till ca 25 delar. Lägg på plåt och låt jäsa i rumstemperatur under en bakduk tills de har dubblat sin storlek, cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Sätt ugnen på 190 grader varmluft och baka i 10-12 minuter tills de fått en fin färg. Låt svalna på galler.

ikea_kanelbulle_inspiration_2

IKEA 365+ mugg 15 kr, tesked ur bestickset BEHAGFULL 24 delar, 349 kr. IKEA 365+ espressokopp med fat 19 kr, PROPPMÄTT skärbräda 29 kr.

Foto: Susanna Blåvarg
Matstylist: Sara Aasum Hultberg

Senaste inläggen