Nybakad svamptoast

Nu är det hög tid att gå på jakt efter skogens guld! Efter en lång dag ute i naturen känns det extra härligt att tillaga dagens fångst. Det blir inte mycket bättre än när man får avnjuta höstens läckerheter på en smörig skiva toast.

Idag bakar vi brödet i gryta! Degen får jäsa medan vi rensar svampen. Har du inte hittat lycka i skogen går det så klart minst lika bra att köpa dem per hekto i butik. Här får du två recept för att göra din egen nybakade rustika svamptoast. Vi hoppas det smakar!

ikea_svamptoast_inspiration_1

Nyhet! SINNERLIG serveringsfat 79 kr, BEHAGFULL bestick 24 delar, 249 kr. SENIOR stekpanna 249 kr.

Svamptoast med fetaost och citronsmetana, 4 port
4 brödskivor (se recept på grytbröd!)
400 g blandad svamp tex Kantareller, Shiitake, Porto Bella, skogschampinjoner
eller Ostronskivling
1 gul eller röd lök
Timjan, Spansk körvel och Röd harsyra
Smör till stekning
Flingsalt
Malen svartpeppar

Tillbehör
75 g fetaost

Citronsmetana
1/2 citron, finrivet skal
1 dl Smetana

Stek bröd skivorna i smör på medelvärme tills de är gyllenbruna, strö över flingsalt. Ansa svampen och dela de stora svamparna på hälften. Hacka löken och fräs löken och svampen i omgångar i smör, salta och peppra. Strö över timjan. Smula ner fetaosten i en skål. Riv citronen och blanda ner skalet i smetanan. Lägg upp svampen på toasten, strö över fetaost och lite flingsalt och malen svartpeppar. Spritsa på citronsmetana i små toppar. Garnera med färska örter.

ikea_svamptoast_inspiration_2

SENIOR stekgryta med lock 299 kr. Nyhet! SINNERLIG bringare 79 kr, IKEA 365+ kökshandduk 49 kr/2 st.

Grytbröd, 1 bröd
3/4 pkt jäst
7 1/2 dl vatten, kallt
1 msk salt
2 msk strösocker
1 dl rapsolja
Ca 1.9 l vetemjöl
Smör till formen

Sätt ugnen på 200 grader. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet, salt, socker och olja. Rör i lite i taget av vetemjölet och arbeta degen i ca 5-8 minuter. Lägg på en bakduk. Låt degen jäsa ca 1 1/2-2 timmar beroende på rumstemperaturen. Degen ska jäsa till ungefär dubbel storlek. Vänd upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta ihop det till en rund bulle utan att knåda degen. Smörj en gjutjärnsgryta med smör och lägg i degen. Jäs ytterligare ca 30 minuter under en bakduk. Grädda brödet på nedersta falsen i ugnen i ca 1 timme. Låt brödet vila 5-10 minuter i formen och vänd sedan upp det på ett galler.


Foto: Susanna Blåvarg

Matstylist: Elisabeth Johansson

Senaste inläggen