Norpa en skorpa!

Supergoda saffranskorpor som doftar ljuvligt av jul är gott till både glögg och fika. Vi fyller den lyxiga saffransdegen med pistagenötter också för lite extra crunch. De guldgula skorporna kan dessutom bli en fin och ätbar liten gåbortpresent till glöggkalasen i december.

Saffranskorpor, ca 50 stycken

2 pkt saffran
1 tsk strösocker
2 tsk whisky eller cognac
100 g mandel, skållad och skalad
75 g pistaschnötter, skalade
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
1 krm salt
2 ägg + 1 ägg till pensling
3 msk pärlsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Mal saffranen i en mortel med sockret, häll över i en liten skål och lös saffranet och sockret i spriten. Rosta mandlarna på medelvärme tills de fått lite färg. Hacka mandlarna och pistagenötterna grovt, de ska nästan vara hela. Blanda all torra ingredienser i en skål. Knäck i äggen, blanda i saffranen och arbeta ihop degen. Baka ut till två längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Vispa upp ägget i en skål med en gaffel och pensla längderna, strö över pärlsocker. Grädda längderna mitt i ugnen i cirka 20 minuter tills de börjar få lite lätt gyllenbrun färg. Ta ut plåten och låt längderna svalna några minuter. Sänk ugnsvärmen till 125 grader. Skiva upp skorporna i centimeter-tjocka skivor och lägg tillbaka skivorna med snittytan neråt, torka i ugnen i cirka 20-25 minuter. Ta ut skorporna och flytta över på ett galler. Låt de svalna helt utan bakduk. Förvara skorporna i en tät burk med lock. Njut!

Hanna Meijer, redaktionen Livet Hemma

ikea_saffranskorpor_inspiraton_1

Nyhet! ENIGT tallrik off-white/grön, 35 kr, DUKNING skål mönstrad, 39 kr, VANOR skål mönstrad, 39 kr, ELLY kökshandduk vit/grön, 19 kr/ 4 st.

ikea_saffranskorpa_inspiration_3

Nyhet! GARNERA uppläggningsfat 129 kr, ENSIDIG vas 29 kr.

Fotograf: Roland Persson
Matstylist: Elisabeth Johansson 

Senaste inläggen