Naturlig rengöring

Vanliga rengöringsprodukter innehåller färg- och doftämnen som ska göra dem mer tilltalande, klorin som bleker och fosfater som gör vattnet mjukare. Vi påverkar alla miljön genom vårt val av rengöringsmedel — både inomhusmiljön som du och din familj vistas i och utomhusmiljön när du spolar bort produkterna med avloppsvattnet.

Med några skedar ättika, lite bakpulver, salt och citron och de rätta trasorna kan du få köket skinande rent — utan att det belastar miljön eller skadar familjens hälsa. Boken MIN MAT – naturligtvis! innehåller inte bara smakrika recept utan även smarta och miljövänliga tips för hemmet – bland annat 24 råd för ett sunt och rent kök. Här kommer några av dem!

1. Vänj dig av
Vänj dig av med hushållspapper och satsa i stället på en bra trasa som kan användas om och om igen. Det är skonsammare för miljön. Tvättsvampar och disktrasor är utmärkta hjälpmedel för att hålla snyggt och rent i köket. Men de blir lätt riktiga bakteriehärdar. Det bästa sättet att få dem rena är att koka dem – det är snabbare, billigare och bättre för miljön. Lägg dina svampar och trasor i en kastrull och häll på kokande vatten så att det precis täcker. Tillsätt en skvätt ättika och koka trasorna i några minuter och häll bort vattnet. Skölj dem sedan i rent kallvatten, vrid ur och häng på tork.

2. Hushållsättika
Hushållsättika (5 procent) är ett effektivt antibakteriellt rengöringsmedel. Ättika avlägsnar bakterier, mögel och smuts, löser upp feta livsmedel och motverkar dålig lukt. Blanda lika delar ättika och vatten. Häll över blandningen på en sprejflaska och spreja direkt på ytan som ska rengöras, eller dränk in en trasa. Torka sedan med en ren, fuktad trasa. Hushållsättika kan användas till många olika saker hemma: lösa fastbrända matrester, kalka av vattenkokaren, putsa fönster, som diskmedel och luktförbättare, till exempel!

Detsamma gäller för bakpulver – om du blandar bakpulver med vatten får du en bra och billig rengöringsprodukt med nästan obegränsade användningsområden.

3. Rena luften!
Rena luften med växter! Ställ ätbara och dekorativa krukväxter i köket. De renar luften, får bort otrevliga lukter och skapar en bättre inomhusmiljö för dig och din familj. Luktar sophinken illa? Prova att lägga lite bakpulver i botten av sophinken innan du sätter i påsen. Ett annat sätt är att lägga lite kaffesump direkt i soppåsen. En skål med salt kan också neutralisera dålig lukt. De två gyllene reglerna för ett rent och luktfritt köksavlopp är att aldrig hälla ut flytande matfett där och alltid använda en avloppssil. Du kan också förebygga problem genom att hälla en blandning av lika delar bakpulver och salt i avloppet en gång i veckan. Häll på en kanna kokande vatten och låt verka i 15 minuter innan du sköljer med kallt vatten.

ikea_sunt_kok_inspiration_1

ELLY kökshandduk 19 kr/4 styck.

ikea_sunt_kok_inspiration_2

Senaste inläggen