Mosad äppelskörd

Höstäpplen förvandlas till äppelmos och en kryddig äppelchutney. Båda är goda att servera som tillbehör till middagen eller ostbrickan. Äppelmoset är dessutom underbart gott i frukostyoghurten och till pannkakor.

Det kan vara en utmaning att äta upp alla goda höstäpplen från träden så här års, då är det toppen att göra mos och chutney av skörden så man kan njuta av sina äpplen ända in i vintertid.

Hanna Meijer, redaktionen Livet Hemma

ikea_appel_inspiration

Mosad äppelskörd i KORKEN burkar 12-25 kr, FORSLA serie skål 29 kr/st, djup tallrik och tallrik 39 kr/st.

Recept:

Äppelmos, 4 burkar 

2 kg röda äpplen
1 dl vatten
3 dl strösocker
2 krm askorbinsyra (om man ska förvara äppelmoset en längre tid)

Skala och kärna ur alla äpplen (om man vill ha lite rosa mos kan man koka med skal från tre äpplen). Dela äpplen och skär i klyftor och lägg i en kastrull tillsammans med vattnet. Koka äpplena under lock ca 10 minuter rör om emellan åt och tillsätt ev. lite mer vatten. Passera äpplena med potatisstöt, elvisp eller en mixerstav (om man kokar med äppelskalen så är det bästa att mixa moset, så att det blir slätt och fint). Tillsätt socker, sätt tillbaka moset på plattan och rör om tills sockret löst sig. Blanda lite askorbinsyra i lite av moset och rör ner i moset (om man fryser in moset så behöver man inte tillsätta askorbinsyra). Häll upp moset på väl rengjorda burkar eller i fryspåsar. För vara svalt eller i frysen.

Äppelchutney, 2 burkar

1 kg äpplen
1 silverlök eller gul lök
2 stjärnanis
5 dl strösocker
2 dl äppelcidervinäger
1 ½ dl torkade tranbär
2 krm salt

Kärna ur och skär äpplena i tärningar. Hacka löken och blanda alla ingredienser i en kastrull. Sjud tills äpplena mjuknat. Häll upp chutneyn i väl rengjorda burkar. Låt svalna och förvara burkarna i kylskåpet.

 

Fotograf: Roland Persson
Matstylist: Elisabeth Johansson

Senaste inläggen