Mokkasin dukar för vår

Att samla vänner och familj kring mat är det allra bästa jag vet. Och det smartaste sättet att umgås. Alla ska ju äta, trots att man kanske har hektiskt runtomkring sig. Glöm inte bort att de spontana helgfrukostarna är det perfekta tillfället att ses. Precis då dagen har börjat. Har man tur kanske frukosten blir till lunch och helt plötsligt var det middagstid. Så himla härligt!

Bästa bordet gör du själv. Av råa plankor gör du en bordsskiva som du sedan betsar. Som ben använder du ODDVALD benbock. Gör ett par bordskivor när du ändå är i farten, så kan du förlänga bordet eller göra ett stort fyrkantigt om gästerna plötsligt blir fler. Vi skruvar aldrig fast våra bordsskivor, på så sätt kan du enkelt stuva undan och ta fram när det behövs.

Sofia Jansson, Mokkasin för Livet Hemma

ikea_mokkasin_matbord_inspiration_1

Blanda loppisstolar med pallen RÅSKOG. Glaslampan VANADIN är som ett smycke i sig. På pallen en hög med den lilla skärbrädan APTITLIG som vi använder som små serveringsbrickor, för brödet, ostar och frukten. Kökshanddukar används både som servett, brödduk och grytvante.

ikea_mokkasin_matbord_inspiration_2

Just nu dukar jag gärna med vintageporslin från 60- och 70-talet tillsammans med personlig keramik från favoritkeramiker. Då passar servisen DINERA i stengods perfekt att blanda med. Jag väljer helst den bruna, dämpade glasyren. Granola serveras i skålarna BLANDA MATT i bambu. SUTARE ugnsform är så pass vacker i sig, så låt det nygräddade brödet stanna i sin form och låt det svalna vid frukostbordet. Gamla teakbestick samsas med RUSTIK bestick. Knivarna LINDRIG passar bra till ostbrickan som här är en bit gammal kalksten. Med morteln ÄDELSTEN krossar jag nötter och mandlar som jag strör över min yoghurt. Hempressad juice i karaff IKEA 365+ och SINNERLIG flaska.

ikea_mokkasin_matbord_inspiration_4

Alla matrum borde ha ett avlastningsbord för att samla extra porslin och annat man kan behöva när frukosten eller middagen blir lång. Eller för att duka upp sådant som kanske inte ryms på matbordet. Vi har valt att betsa avlastningsbordet REKARNE mörkt för att det då passar bättre hemma hos oss. Vaserna BJÖRKSNÄS på hög. I korgarna SINNERLIG samsas plädarna GURLI i olika färger. Det är smart att stapla korgar i varandra, du vet aldrig när du behöver en extra. Servisen DINERA bildar porslinshög med udda vintagetallrikar. Skålarna BLANDA MATT i bambu finns i flera olika storlekar.

ikea_mokkasin_matbord_inspiration_3

Kom ihåg att det enkla är alltid det bästa, det är ju liksom själva hänget och de långa samtalen man vill åt. Det är då det blir som allra härligast.

Foto: Sofia Jansson

Senaste inläggen