Mode möter inredning!

Tillfälliga kollektionen GILTIG är först ut i en rad samarbeten mellan IKEA och modeskapare i framkant. Avsändare för GILTIG är den brittiska modeskaparen Katie Eary som med sina orädda färgkombinationer och uppstudsiga mönster gärna vill få dina ögon att svida.

Ett föremål kan, om det är fantastiskt nog, förändra ett helt rum. Och det ska vara lätt att få tag på sådana föremål. Det är två anledningar till att IKEA och Katie Eary ville pröva Katies mönster på textilier och inredningsobjekt.

– Ett bra hem handlar inte om att ha många flashiga prylar. Det handlar om att ha saker som kompletterar din personlighet. På så sätt är det som att kliva in i en människas hjärna när du besöker ett hem, säger Katie Eary.

Med GILTIG kollektion utforskar IKEA ny mark. Kollektionen är den första i en serie samarbeten med modeskapare – och ett sätt för IKEA att pröva nya metoder och tekniker.

– Vi kan lära oss mycket av modeskapare och hur de arbetar med färg, grafik, mönster och form. De måste ständigt förnya både sig själva och sitt arbete. De är vana vid att ligga i framkant när det gäller utveckling av printoch färgteknik, säger Henrik Most, kreativ ledare på IKEA of Sweden.

GILTIG tillfällig kollektion säljs på alla svenska IKEA varuhus från 15/4, 2016.

ikea_GILTIG_inspiration__1

GILTIG kollektion GILTIG skärm 100% bomull, Ø59,H35cm, blandade mönster, 299 kr/st, GILTIG kökshandduk 100% bomull 79 kr/3 st, GILTIG kuddfodral 100% bomull, 59 kr/st, GILTIG skålar 29-59 kr/st, GILTIG kopp med fat 69 kr/st,GILTIG mugg 39 kr/st, GILTIG tallrik 99 kr/st, GILTIG assiett 59 kr/st, GILTIG glas 19 kr/st, GILTIG bricka katt, 49 kr/st, GILTIG duk turkos, fisk, 199 kr, GILTIG tyglängd 100% bomull, B150×L300cm, Blandade mönster, 199 kr/st.

GILTIG_1_ikea

Hon är ett stjärnskott inom herrmode, men Londonbaserade modeskaparen Katie Eary älskar möbler nästan lika mycket som hon älskar mode.

Katies stil brukar beskrivas som glamorös streetwear. Frågar du henne själv beskriver hon sin design som påträngande. Överdriven. För mycket. Med GILTIG kollektion sätter hon sina iögonfallande mönster i ett nytt sammanhang.

Hem, identitet och inredning har fram till nu varit ett intresseväckande men outforskat område för Katie.

– Jag arbetar med herrmode men älskar också möbler och inredningsobjekt, så när IKEA frågade mig kände jag direkt att här kunde jag göra något speciellt. För ungefär tio år sen fick du en uppfattning om en person utifrån vilka cd-skivor eller böcker hon ägde och hade i bokhyllan. I dag är det framförallt möbler, inredningsobjekt och personliga småsaker i hemmet som skvallrar om vem en person är, säger Katie.

ikea_GILTIG_inspiration__2

GILTIG duk turkos, fisk, 199 kr.

Som modeskapare har Katie Eary alltid ambitionen att tänja på gränserna och utforska nya sätt att se på herrmode genom uppseendeväckande mönster och färgkombinationer – något som är möjligt tack vare digitaltryck. Samarbetet med IKEA innebär också okänd mark för Katie.

– Jag har lärt mig mycket av att arbeta med IKEA och det är intressant att se min design i ett nytt sammanhang. Det finns så mycket man kan göra inom inredning och så många gränser kvar att spränga, säger Katie.

ikea_GILTIG_inspiration__3

GILTIG pussel 99 kr/st, GILTIG mugg 39 kr/st, GILTIG tallrik Ø32cm 99 kr/st.

ikea_GILTIG_inspiration__5

GILTIG mugg 39 kr/st

ikea_GILTIG_inspiration__4

GILTIG påslakan med örngott 399 kr

ikea_GILTIG_inspiration__6

GILTIG väska 49 kr

Senaste inläggen