Milda maränger!

Mumsiga, överdådiga maränger i alla färger är härligt att servera och kul att göra. Till påsk går det åt mycket ägg och av vitan kan man passa på att göra påskgodis i form av maränger.

Vispa ihop en rejäl sats och släpp loss kreativiteten. Spritsa fina små maränger som ser ut som söta juveler eller klicka ut härliga bamsingar till maränger. Vackert att bjuda på eller att ge bort till en kär vän som en söt påskpresent.

Hanna Meijer, redaktionen Livet Hemma

Pssst. Lite längre ned i inlägget får du tre recept på goda maränger till påsk!

ikea_marang_inspiration_1

Milda maränger! Fina att ge bort som påskpresent i KORKEN burk. Serveras här på STOCKHOLM tallrik och i vita och rosa skålarna POKAL.

 

Randiga maränger (ca 30 stycken)
2 äggvitor
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk ättiksprit
Hushållsfärg

Sätt ugnen på 100 grader. Vispa ihop äggvitor, socker och ättikssprit i en rostfri skål. Sätt skålen över ett varmt vattenbad och fortsätt vispa tills smeten är ca 55-60 grader. Tag av skålen från värmen och fortsätt vispa marängen tills den är kall. Dra sträck med en pensel med hushållsfärg med jämna mellanrum i en engångsspritspåse så blir marängerna randiga. Fyll i marängen och spritsa upp maränger på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 1 timme. När marängerna släpper från bakplåtspappret och är torra i botten så är de färdiga, annars kan man stänga av ugnen och låta marängerna stå kvar på eftervärme 10 minuter. Låt marängerna svalna. Förvara i lufttät burk i rumstemperatur.

 

Marängberg (ca 30 stycken)
2 1/2 dl äggvita
5 1/4 dl strösocker (ev byta ut hälften mot råsocker)
75 g mörk choklad 64-70% eller röd hushållsfärg

Sätt ugnen på 130 grader. Blanda äggvita och socker i en rostfri bunke. Sätt bunken i vattenbad och värm marängsmeten till ca 55-60 grader under vispning. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen med en elvisp tills den kallnat. Smält chokladen på låg effekt i mikron och vänd ner den eller hushållsfärg i marängen så att den är marmorerad. Klicka ut marängen med hjälp av två skedar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 35-40 minuter, marängerna ska vara lite sega i mitten, men släppa från pappret.

 

Små rosa maränger (ca 40 stycken)
2 äggvitor
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk ättiksprit
Hushållsfärg, röd

Sätt ugnen på 100 grader. Vispa ihop äggvitor, socker och ättikssprit i en rostfri skål. Sätt skålen över ett varmt vattenbad och fortsätt vispa tills smeten är ca 55-60 grader. Ta av skålen från värmen och fortsätt vispa marängen tills den är kall, droppa i färgen var försiktig så att det inte blir för mycket färg. Fyll upp smeten i en engångsspritspåse med stjärntyll. Spritsa upp maränger på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 40-45 minuter, när marängerna släpper från pappret är de färdiga. Låt marängerna svalna. Det går bra att spara marängerna. Förvara i lufttät burk i rumstemperatur.

ikea_marang_inspiration_2

Marängberg på tallrik ur ARV servis 18 delar, vit, 349 kr/st.

Fotograf: Susanna Blåvarg
Matstylist: Elisabeth Johansson

Senaste inläggen