Med smak av norr

I april kommer den nya kollektionen NORNÄS. Serien som är gjord i furu andas modern skandinavisk design och tillför en naturlig känsla till hemmet med sina rena linjer.

Kollektionen är gjord enbart av träd från nordligaste Sverige. Det kyliga klimatet och den långsamma tillväxten skapar ett högkvalitativt virke med täta årsringar som gör det möjligt att skapa nätta, vackert mönstrade möbler. Resultatet öppnar upp för oändliga heminredningslösningar och är tidlöst – och med lite omsorg håller möblerna i generationer.

”Med NORNÄS gick vi verkligen tillbaka till rötterna av IKEA som företag, med en kollektion som introducerar skönhet och mångsidighet av naturlig tall för en ny generation.” förklarar Marcus Engman, designchef.

Att ta sig från skogarna i Sveriges nordligaste delar till hemmet söderut är en riktig resa. Se filmen där Marcus berättar om de unika kvaliteterna hos virke från kylan i norr. Han berättar också om idéerna bakom NORNÄS, allt med den storslagna, norrländska naturen som fond.

Släpp in de svenska skogarna! NORNÄS består av sammanlagt 18 produkter för vardagsrum och sovrum och kommer till varuhusen 1 april. Nyhet! NORNÄS sängram, 160×200 cm, 2795 kr, NORNÄS avlastningsbord 599 kr.

Nyhet! NORNÄS byrå, 4 lådor/2 fack, 1995 kr.

Kollektionen har formgivits av Marianne och Knut Hagberg i nära samarbete med fabriken i Lycksele där alla möbler i NORNÄS tillverkas.

”Vi ville framhäva de fantastiska egenskaperna hos ljus, norrländsk furu och utveckla det naturliga uttrycket. För att lyckas med det tog vi avstamp i traditionella hantverksmetoder, gav möblerna en robust konstruktion och adderade detaljer som gerade hörn. Vi ville skapa möbler som bidrar till en levande hemmiljö, och som känns och doftar som riktigt trä. NORNÄS är en kollektion för alla dem som längtar efter naturen.”, berättar designduon och syskonen Marianne och Knut Hagberg, IKEA of Sweden

För att bejaka den ursprungliga hantverkstraditionen märks alla möbler med brännstämpel, precis som på den gamla goda tiden.

Nyhet! NORNÄS bänk 695 kr.

En stor del av kollektionens utseende kommer från materialet självt.

”Genom att använda obehandlad furu kan vi medvetet dra nytta av kvistar och årsringar, naturliga variationer som gör varje möbel unik. Och för den som vill gå längre i att sätta en personlig prägel på sina möbler är de mycket enkla att måla eller lasera.”, säger Marianne och Knut.

 

IKEA hjärta trä.

På IKEA har vi alltid haft en passion för trä och trä har alltid har varit en trend hos oss. Att använda trä är en naturlig del av vårt företag och vårt skandinaviska formspråk. Att använda trä handlar också om att ta sitt ansvar, att arbeta med ekologi och hållbarhet. IKEA har en strikt policy (IWAY) som bestämmer från vilka skogar vi hämtar trä till våra produkter. Vi stödjer också Forest Stewardship Council (FSC) och under de senaste tio åren har vi hjälpt till att eko-certifiera en yta lika stor som Finland. NORNÄS är vår moderna vision för trä. En hyllning till furu i all sin vackra, naturliga enkelhet.

Senaste inläggen