Matiga sommarsallader

En fräsch sallad är den absoluta favoritlunchen i semestertider! Helst ska den vara enkel att göra och mättande. Idag bjuder vi på två läckra recept som båda känns perfekta en varm sommardag. Hoppas det smakar!

Vi kombinerar olika färger och smaker – ärthummus och grillad lax, semitorkade cocktailtomater och parmaskinka. Servera gärna salladen i små portionsskålar så blir den lätt att ta med ut och äta direkt på gräset eller i en solstol i trädgården.

ikea_matigsallad_1

Laxsalladen serveras på Nyhet! IKEA 365+ skål 89 kr. STOCKHOLM salladsbestick 2 delar, 89 kr, Nyhet! IKEA 365+ djup tallrik/skål 19 kr/st.

Grillad laxsallad med ärthummus och sockerärter 4 port

Ärthummus
3 dl gröna ärtor
1 dl kokta kikärter
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 krm salt
1/2 krm malen svartpeppar

Mixa ärtor, kikärter och vitlök, droppa i oljan och mixa under tiden. Salta och peppra.

Laxsallad
500 g lax i bit
Olivolja till pensling
1 lollo rosso sallad
80 g babyspenat
80 g sockerärter
2 avokados
1 äpple, i klyftor
½ rödlök
40 g ärtskott
4 msk pistaschnötter
2 msk olivolja
1 lime
Flingsalt
Malen svartpeppar

Skär laxen i bitar, ca 3×3 cm stora. Skölj salladen och riv den i bitar. Blanda salladen med spenaten i en stor skål. Addera sockerärterna. Skala och kärna ur avokadon, skär i klyftor och lägg på. Pensla laxen med olja och grilla runt om, salta och peppra. Lägg laxen på salladen. Skiva upp rödlöken med hjälp av en mandolin. Toppa salladen med rödlök, äppelklyftor och ärtskott. Strö över pistaschnötter, ringla på olja och pressa över lime. Salta och peppra.

ikea_matigsallad_2

DINERA skål gråblå 15 kr/st, MOGEN bestick 24 delar 299 kr.

Sallad med semitorkade tomater, parmaskinka och matvete 4 port

Basilikaolja
1 kruka basilika
½ dl olivolja
1 vitlöksklyfta, hackad

Ugnstorkade tomater
1 ask cocktailtomater med kvist
2 msk olivolja
Timjan
Salt
Malen svartpeppar

Sallad
80 g ruccola
1 burk matvete
12 skivor parmaskinka
1 dl svarta oliver
½ lök eller rödlök

Mixa hälften av basilikan med olivolja och vitlök. Sätt ugnen på 150 grader, dela cocktailtomaterna på mitten och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja och timjan. Sätt in i ugnen ca 30-35 minuter. Ta ut och salta och peppra. Lägg upp ruccola i skålar, lägg på matvete, parmaskinka, de semitorkade tomaterna, oliver och resten av basilikan. Skiva upp rödlöken tunt på mandolin och lägg på. Ringla över basilikaolja.

Foto: Susanna Blåvarg
Matstylist: Elisabeth Johansson

Senaste inläggen