städlust.se.

"/>

Lustfylld städning!

Nu börjar många av oss drömma om ett vårstädat hem med putsade fönster och nytvättade golv. Men det är inte alltid lätt att hitta motivationen när det är dags för storstädning. Vi kontaktade därför Estrid Bengtsdotter, som driver bloggen städlust.se.

Hej Estrid! Har du några tips som kan motivera och göra städningen lite roligare?

– Investera i bra utrustning och se till att ha det du behöver hemma innan du börjar (relevanta rengöringsmedel, bra och fräscha trasor, en effektiv diskmaskin, ett par snygga hinkar, en lite dyrare fönsterskrapa).

– Avsätt tillräckligt mycket tid och ha en realistisk uppfattning om hur lång tid saker och ting tar (nej, du kommer inte att hinna putsa alla fönster på en timme).

– Försöka ha en positiv inställning: dvs det är helt rätt att känna sig duktig, duglig och bra. Favoritmusik på hög volym hjälper till.

Finns det några bra knep för att undvika dammråttorna som samlas i hörnen?

– Nej. Men det hjälper mycket att göra ordentligt grundrent ett par gånger om året, inklusive ta ut alla böcker ur bokhyllan och damma dem, piska mattor, tvätta gardiner och alla andra såna sällanstädnings-/dammsamlingsgrejer.

Finns det lättstädade hem?

– Ja, hem där man inte har mer saker än man behöver och verkligen vill ha, och där det finns givna och naturliga förvarningsplatser för dem. Man måste inte spara på oönskade presenter bara för att man tycker om dem man fick dem av – de själva gillar troligen inte att helt ovetandes ha skapat en belastning.

Vad i ditt städskåp skulle du inte kunna vara utan?

– Såpa, mikrofibertrasor, rotborste på skaft och dammsugare med flera extramunstycken. Fast sen brukar jag sprida ut städsakerna så att de finns nära där jag ofta vill använda dem, t ex i badrum och kök. En trasa i hallen på vårvintern gör det till exempel lite enklare att genast torka upp snö-grus-sörjan som annars lätt sprider sig i hela hemmet.

Fotograf: Karl Anderson

Stylist: Filippa Egnell

Johanna R, Livet Hemma-redaktionen

Senaste inläggen