Låt gro

Det är något nästan magiskt livsbejakande med att låta små kvistar skjuta rötter. Man kan nästan sitta och titta på när de växer. Med spirande gröna blad och små groddar som drar iväg i ett virrvarr i vattnet skapar en grupp av enkla glasvaser ett stillsamt vackert blickfång.

Fikonträd har varit en populär krukväxt i många hem de senaste åren. Med sina stora gröna blad och förmåga att hela tiden skjuta nya skott är de tacksamma som grönskande inslag. Av den anledningen kan man med fördel beskära dem för att skapa nya former och ta ner en tanig planta. Den avklippta kvisten placeras då i en vas med vatten (som byts efter behov). Du kan inom kort se hur kvisten börjar skjuta nya rötter. När rotvindan tagit över i vasen (och du tröttnat på magin att betrakta hur den växer) så är det bara att plantera i jord i ny kruka.

Pella Hedeby, Livet Hemma redaktionen

ikea_lat_gro_inspiration_1

Enkla glasvaser bildar ett stillsamt blickfång med grönskande kvistar. BEGÄRLIG vas 79 kr respektive 179 kr, ENSIDIG vas 19 kr samt VÅRVIND vaser 39 kr/set om 2.

ikea_lat_gro_inspiration_2

BEGÄRLIG vas 79 kr respektive 179 kr, ENSIDIG vas 19 kr samt VÅRVIND vaser 39 kr/set om 2. Att låta ekollon slå rot i vatten kräver lite mer uthållighet, men värt mödan när de små ollonen till sist börjar gro. Bästa tiden att plocka dem är nu i september så passa på att samla in till höstens projekt.

Foto: Ragnar Ómarsson

Senaste inläggen