Köpa matta? Tänk på det här!

Att välja matta kan vara en utmaning. Innan du börjar fundera på färg och modell kan det vara bra att tänka ut vilka egenskaper du vill att mattan ska ha. En matta med hög lugg passar bra i sovrummet eller i vardagsrummet där det är skönt med något mjukt under fötterna, medan en flatvävd matta är funktionell i kök och hall.

Oavsett vilken matta du väljer, tänk på att inte köpa en för liten! Har du den i vardagsrummet så kan den gott rymma både soffa och fåtöljer. En stor matta gör att rummet känns rymligare och binder samman möblerna till en helhet. Här hittar du några fler användbara tips om hur du kan möblera med mattor:

Mattor hjälper dig att organisera ytor

Mattor, en eller fler, kan hjälpa dig att definiera ytor i hemmet. Ett enkelt sätt att skapa fler rum i rummet är exempelvis att placera matgruppen och soffgruppen på olika mattor. 

Mattan i blickfånget 

Har du ett mönstrat golv, välj en enkel och kanske helt enfärgad matta och vice versa. Kontrasten gör att både matta och golv kommer till sin rätt.

Visa vägen

Genom att placera långsmala mattor efter varandra skapar du en riktning i rummet. Mattorna skapar ett visuellt ramverk och visar vägen i och mellan rummen. 

Mattan på väggen

Dekorativa mattor blir jättesnygga på väggen och gör rummet ombonat. Fäst mattan på en list i över- och underkant så att den hänger rakt och slätt.  Dessutom har mattan en ljuddämpande effekt. 

Rengöringstips: 


Får du en mindre fläck på din matta är det enklaste sättet att få bort den att blanda såpa med vatten och vispa upp ett skum. Dutta sedan skummet på fläcken och avlägsna den varsamt. 

Lycka till med din matta!

HULDA VILSE Matta, kort lugg, 329 kr 

ALVINE RAND Matta, slätvävd, 1595 kr

GILDA BLOM Matta, lång lugg, 995 kr

HAMPEN Matta, lång lugg, 399 kr

JORUN Matta, slätvävd, 1295 kr 

HOVEN Matta, kort lugg, 329 kr

 

Läs mer om orientaliska mattor som är på modet och tips från vår Mattexpert.

Senaste inläggen