Kollektion med ett uppdrag!

Tillfälliga kollektionen INVERKAN består av koordinerade textilier och keramik i naturliga färger – med ett socialt uppdrag i grunden. Kollektion INVERKAN är framtagen i samarbete med hantverkare från Doi Tung Development Project i norra Thailand.

Doi Tungs sociala mission är att återskapa de naturskogar som förstörts av opiumproduktion, och att förbättra sjukvård och utbildning för människorna som påverkats av den illegala droghandeln i regionen. Genom att arbeta med lokala resurser och traditionella hantverkstekniker, har människorna i Doi Tung lyckats förbättra sina liv och sin omgivning.

INVERKAN är den tredje kollektionen som tagits fram av IKEA tillsammans med Doi Tung Development Project och kommer att säljas på IKEA varuhus i Sverige, Schweiz och Österrike från och med oktober 2014 så långt lagret räcker. Intäkterna från försäljningen går till olika samarbetsprojekt mellan IKEA och sociala entreprenörer runt om i världen. Detta för att stödja en positiv ekonomisk, hållbar och social utveckling.

INVERKAN säljstartas i Sverige den 17/10 på IKEA varuhusen: Barkarby, Kungens Kurva, Kållered och Svågertorp.

ikea_INVERKAN_inspiration_1

Doi Tung Development Project introducerade krukmakerihantverket i Doi Tung-regionen under en tid då skogen återplanterades. Den berömda rödleran blandades från början med vetivergräs – en robust grässort som planteras för att stabilisera eroderad mark – för att skapa enkla krukor till projektets plantskola.

Receptet för leran som användes till de enkla krukorna utvecklades sedan för att klara höga bränningstemperaturer. Skickliga hantverkare hos Doi Tung kan nu skapa vackra, högkvalitativa produkter som ingår i kollektioner som INVERKAN.

ikea_INVERKAN_inspiration_2

”INVERKAN är ett samarbete mellan Doi Tung och IKEA, där Doi Tung står för lokal inspiration och expertis. Den färdighet lokalbefolkningen bidrar med är en handformningsteknik som skapar textur och en vacker ojämn kant.” ”Jim” Jakrayu Kongrai, keramikdesigner, Doi Tung Development Project

ikea_INVERKAN_inspiration_3

Hill Tribe-folket i norra Thailand har en lång tradition av att tillverka handvävda textilier som används i deras rikt mönstrade kläder. Textilierna i INVERKAN kollektionen görs med hjälp av samma teknik i kombination med moderna metoder för kvalitetskontroll.

ikea_INVERKAN_inspiration_4

”De trådar vi använder är handspunna, vilket ger en ojämn textur. Handvävning ger unika produkter som inte kan jämföras med maskinvävda.” Nat Jitwarawong, textilformgivare, Doi Tung Development Project

Senaste inläggen