Knut och Marianne om prisbelönta LISABO

Trots att du med stor sannolikhet har använt någon av deras IKEA produkter är Knut och Marianne Hagberg okända för den breda massan. Designerparet erkändes nyligen internationellt för sin banbrytande design av bordet LISABO.

När den röda mattan ikväll rullas ut på Red Dot Awards i tyska Essen i år är designerduon Knut och Marianne Hagberg på plats. Efter 37 år på IKEA har de som få andra formgivare påverkat hur svenskarnas hem ser ut.
– Jag skulle gissa att vi gjort runt 1600 produkter som gått ut i varuhusen och då räknar jag inte alla de otal projekt som inte gått vidare till produktion, säger Marianne Hagberg.

IKEA_LISABOreddot_inspiration_4x

För en vecka sedan spred sig nyheten att danska HAY fått tolka den ikoniska blå IKEA påsen. Men Knut och Marianne Hagberg var med i utvecklingen av originalet.
– IKEA arbetar alltid i grupp. Ingvar (Kamprad red. anm) och Lars-Göran Pettersson hittade materialet som är det man brukar lagra ris i, berättar Knut.

Allt görs med papper och penna
Som syskonpar har de fördelen av att kunna kritisera varandras arbete på ett rakare sätt än kanske normal kollegial situation skulle tillåta. Digitala hjälpmedel till trots gör de fortfarande alla sina ritningar analogt. Faktumet att de gör skisserna i fullstorlek gör att de får bättre förståelse för detaljerna, tror de.
– Det finns ingen härligare känsla än att slänga upp ett transparent 1×2 meters ritpapper på bordet med alla möjligheter öppna, säger han.

IKEA_LISABOreddot_inspiration_1x
IKEA_LISABOreddot_inspiration_2x

Med hjälp av en helt ny klickteknik kan LISABO serien, där bland annat skrivbordet ovan ingår, monteras på en bråkdel av tiden.

Under åren har ett antal VD:ar och marknadschefer passerat på IKEA, liksom decennier av trender. Vad intresserar dem som formgivare idag?
– Nya tekniker, naturliga material och hur vi kan göra det ännu enklare för kunden att montera möblerna, säger Marianne.

Det rimmar bra med deras senaste bord LISABO som föddes ur en längtan att använda en ny lättviktsteknik kombinerat med nyutvecklad klickteknik där benen enkelt sätts fast utan skruvar.
– Människor flyttar oftare idag och behöver möbler som är lätta att bära med sig. Den nya klicktekniken gör att du kan montera möbler på en fjärdedel av tiden, säger Knut.

Mer hållbar formgivning
Lättviktstekniken gör även bordet mer hållbart ur miljöhänseende eftersom det går åt mindre material vid tillverkningen och mindre energi vid transport.

IKEA_LISABOreddot_inspiration_3x

Bordet LISABO är ett vackert bord i ask med en matt yta som specialbehandlats för att klara de höga fläckkraven hos IKEA. Varje bord har fått en rand av mörkare ask vilket gör varje bord unikt. Red Dot Award är ett av världens mest prestigefyllda designpris. I år belönades LISABO för sin design i kombination med det banbrytande klicksystemet och lättviktskonstruktion.

Priset vittnar om att designteamet Hagbergs fortfarande har fingertoppskänsla för samtidens behov och förmågan att sätta stil på dem.

En längre intervju med Knut och Marianne Hagberg om utvecklingen och tekniken bakom LISABO och den nya klicktekniken hittar du på IKEA Today.

I år vann även cykeln SLADDA kategorin ”Best of the Best” på Red Dot Design Award. Den är framtagen tillsammans med Oskar Juhlin, Jan Puranen och Kristian Eke från Veryday designstudio. Även bärbara induktionshällen TILLREDA fick en utmärkelse.

Senaste inläggen