Nesting. Vi ringde upp en av kreatörerna bakom boken, Cilla Ramnek.

"/>

Intervju: Personliga rum

Alla stilar är tillåtna, inga möbler är fel. Så skulle man kunna sammanfatta den omtalade inredningsboken Nesting. Vi ringde upp en av kreatörerna bakom boken, Cilla Ramnek.

De lästa tidningarna ligger kvar på middagsbordet. Det finns boktravar, vissna växter, prydnadsfigurer, jympaskor som ligger huller om buller i hallen. Boken Nesting, av konstnären Cilla Ramnek och fotografen Pia Ulin, skiljer sig en del från den typ av inredningsböcker vi vant oss vid.  Här finns hem som känns inbodda, ljuvligt otrendiga, egna och väldigt, ja, personliga.

– Men man får inte glömma bort att det personliga inte är en stil. Det spelar ingen roll om det är minimalistiskt eller bohemiskt, bara det speglar personen som bor där, säger Cilla Ramnek.

Sedan boken gavs ut har den fått ett stort genomslag och nu planerar man att ge ut den i fler länder. Dessutom har paret börjat på en uppföljare.

– Man vill inte placeras i ett fack, men visst finns det ett enormt sug efter den här typen av hem just nu.

Cilla Ramnek arbetar som textilkonstnär och har tidigare samarbetat med IKEA. Nu senast tog hon fram ett nytt överdrag till soffan KLIPPAN som ännu inte finns till försäljning.

– Jag skulle kunna doktorera på IKEA katalogen. När barnen var små fungerade den både som tröst och stimulation. Och så är jag svag för ikoner som KLIPPAN, FAKTUM och LACK.

FAKTA:

Namn: Cilla Ramnek

Yrke: Textilkonstnär som även arbetar som inredare. Gör offentliga rumsgestaltningar och har designat många produkter för IKEA, bland annat mattan och kudden LUSY.

Aktuell med: Boken Nesting, samt nya produkter för IKEA.

TENDENS: NESTING

Boken Nesting gavs ut innan jul förra året och innehåller 26 hem. Den lanserades som en ”svensk Selby” efter fotografen Todd Selbys succébok och sajt med bilder av ostylade hem.  I USA släpptes nyligen boken Undecorate av Christiane Lemieux i samma genre. 

Foto: Pia Ulin

Senaste inläggen