Inspirationstips från Nina Nilsson

Tareqs jultips del 4: Saffran och choklad

 

Sist men inte minst, vi har kommit fram till det söta på julbordet. Om du precis som jag gillar choklad blir du inte besviken, den här chokladganachen går inte av för hackor.

Det är dags för det sista inlägget med Tareq Taylors jultips här på Livet Hemma, och här bjuds det på både chokladganache och en Ålandspannkaka med saffran.

- Om du har risgrynsgröt över och vill testa något annat än ris à la Malta ska du prova den här Ålandspannkakan. Med saffran blir den härligt julig, säger Tareq, som även vill passa på att önska oss alla en riktigt skön jul.

Tack det samma säger vi från Livet Hemma-redaktionen, vi är väldigt glada över att ha fått ta del av alla goda recept. Testa dem ni också!

Nina, Livet Hemma-redaktionen

Ålandspannkaka med saffran
500 g kall risgrynsgröt
8 dl mjölk
6 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl socker
1/2 tsk salt
1 paket saffran

Så här gör du:
Klä en springform med bakplåtspapper och sätt ugnen på 180 grader. Rör ut gröten med mjölk, socker, salt och saffran i en stor skål. Tillsätt äggen ett i sänder och slutligen vetemjölet. Häll upp i den klädda formen och grädda i ca 30 minuter eller tills den inte längre är kladdig i mitten. Servera pannkakan ljummen med vispad grädde och sylt, här har vi använt IKEA hallon & blåbärssylt.

 

Chokladganache med peppar och stjärnanis
200 g 60-65% mörk choklad
200 g (ca 2,2 dl) vispgrädde
2 krm krossad svartpeppar
2 st krossade stjärnanis

Så här gör du:
Koka upp grädden med kryddorna. Krossa chokladen och lägg i en skål. Sila den kokande grädden över chokladen. Rör ihop till en jämn smet. Häll upp i en form, låt stelna i kylen. Skär upp i bitar. Pudra ev. med kakao för att underlätta hantering vid servering.

Ålandspannkakan upplagd på ÅKERBÄR fat av rödlera och serveras på DINERA assiett. KORKEN burk med lock och RUSTIK teskedar. I bakgrunden skymtar BJÖRNLOKA FIGUR kuddfodral, BRÄCKE lyktor för värmeljus och BJÖRKEFALL ljusstakar. Som duk har vi använt AINA metervara i natur.

Se mer av Tareqs recept här på Livet Hemma - pepparkaksmandlar, sill och gravlaxsås, senap och griljering samt vegetarisk terrin.

Årets julbord på IKEA har blivit en succé och många har hört av sig och frågat efter Tareqs recept. Du hittar dem på IKEA.se

Julbordet serveras till och med söndag den 23 december. 

Fotograf: Peter Kroon

Kommentera

Profilbild
Alla kommentarer granskas automatiskt för att undvika spam.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.