Inspirationstips från Nina Nilsson

Tareqs jultips del 3: Något för alla

 

Julskinka, Jansson och prinskorv. För den som fortfarande har lite plats kvar efter all sill blir det varma på julbordet ganska mäktigt, och alternativen för de som inte äter kött är ofta relativt få.

På årets julbord på IKEA hittar du både rödbetsbiffar och en äppelsallad som komplement till de klassiska julbordsrätterna.

- Jag ville absolut få med vegetariska alternativ på julbordet. Äppelsalladen balanserar allt det salta på julbordet med sin syra. Det blir ett fräscht inslag. Rödkålen är också väldigt god, och rödbetsbiffarna blir goda och saftiga och får fin färg av rivna rödbetor, säger Tareq Taylor.

Recept på alla de här rätterna, och lite till, från årets julbord hittar du på IKEA.se Här nedan bjuder Tareq på ännu ett vegetariskt recept, en skånsk senap samt tips på hur du griljerar julskinkan.

Smaklig spis!

Nina, Livet Hemma-redaktionenDukat för jul: IKEA PS 2012 ljusstake, DINERA tallrikar och RUSTIK bestick. Fina skivor får du med SLITBAR tranchergaffel och trancherkniv.

Vegetarisk rotfruktsterrin med Västerbottenost och rosmarin

1 st rotselleri (ca 400 g)
1 kvist färsk rosmarin
1 klyfta vitlök
2 msk olivolja
600 g kesella
2 ägg
1 dl riven Västerbottenost
Salt och peppar

Så här gör du:
Skala och tärna ner rotsellerin i ca 1 cm stora tärningar. Hacka rosmarin och vitlök fint. Blanda samman med rotselleri-tärningarna, olivolja, salt och peppar. Lägg allt på en ugnsplåt med bakplåtspapper och rosta i 250 graders ugn tills sellerin är vackert gyllenbrun och genombakad. Låt svalna. Blanda samman kesella, ägg, riven Västerbottenost, salt och peppar till en jämn smet. Häll i den avsvalnade rotsellerin och smaka ev. av med mer salt och peppar. Smörj en brödform med rikligt med smör. Häll i blandningen och baka i ugn i 160 grader ca 35 minuter eller tills terrinen inte längre är kladdig i mitten. Låt kallna innan servering.
Griljering till julskinka
1 dl skånsk stark senap
2 äggulor
1 tsk fänkålsfrö
½ tsk mald ingefära
½ tsk hel svartpeppar
2 msk flytande honung
ströbröd

Så här gör du:
Blanda samman senap, äggulor och honung. Lägg alla kryddor i en mortel och stöt till ett fint pulver. Blanda ner kryddorna i senapsblandningen. Bred ut generöst över skinkan och pudra sedan ett fint lager med ströbröd över hela skinkan. Baka skinkan i 225 grader med enbart övervärme tills griljeringen har fått fin färg.

Skånsk senap

Ger 400 g färdig senap

¾ dl gula senapsfrön
½ dl bruna senapsfrön
1½ dl vatten
1 msk fint riven pepparrot
1 tsk fint riven ingefära
1 tsk salt
3 msk vitvinsvinäger
3 msk honung
½ dl solrosolja

Så här gör du:
Lägg fröna i kallt vatten och koka upp. Mixa med stavmixer i 3–4 minuter. Tillsätt pepparrot och ingefära och mixa snabbt. Häll i salt, vinäger, honung och olja. Mixa senapen till jämn konsistens. Häll upp i steriliserad burk. Låt senapen stå och mogna i några dagar innan du äter den. Senapen håller i flera månader i kylen.

- Pepparroten och ingefäran ger ett fint lyft åt denna senap. Skånsk senap med en twist kallar jag den, säger Tareq.

Fotograf: Peter Kroon

Se även Tareqs tips och recept på Pepparkaksmandlar, Hovmästarsås, Julsill och Brantevikssill. Recepten från årets julbord på IKEA hittar du här.

Kommentera

Profilbild
Alla kommentarer granskas automatiskt för att undvika spam.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.