Inspirationstips från Redaktionen

Tacomys

 

En het chili som ska sjuda i 6 timmar är ett långkok värt att vänta på. Mustig värmande mat som sköter sig själv på spisen är perfekt bjudmat på höstkanten. Gör man den dagen innan och låter vila i kylskåpet över natten smakar den dessutom ännu bättre. När köttet faller isär är grytan färdig, styrkan kan man reglera efter tycke och smak.

Jag gillar när den är stark och har en rökig ton. Chipotle är en torkad och rökt jalapeño som ger en kraftigt rökig smak och samtidigt mycket hetta. Servera gärna grytan med grillade färska majskolvar, lime, tortillabröd eller nachos. En god guacamole eller avokadosallad och svalkande gräddfil är också supergott till. Tacos och texmex har blivit en del av svensk husmanskost och tacomys ett verdertaget begrepp. Fredag, helg och tacos – kan det bli bättre!

Hanna Meijer, redaktionen Livet HemmaChilin serveras ur STIL lergryta 169kr, ARV djup tallrik 29 kr, POKAL vinglas 9 kr, SVIT bestick 24 delar 279 kr, SENIOR köksredskap 3 delar 45 kr

Chili, 4 portioner
1,5 kg nötkött, använd gärna framdelskött till exempel högrev
100 gram sidfläsk, rökt 
2 gula lökar
4 blekselleristjälkar
2 morötter
10 vitlöksklyftor
3 st chipotlechili
3 st chilipeppar, urkärnade
2 msk hackad färsk ingefära
2 burkar krossade tomater
2 msk tomatpuré
5 dl öl
2,5 dl mörk oxbuljong
1 msk råsocker
1 dl rödvinsvinäger
1 msk oregano
1 msk spiskummin
2 lagerblad
2 st röda paprikor
1 burk kidnybönor
lite grovmalen svartpeppar och flingsalt

Så här gör du:
Putsa och tärna köttet i rejäla bitar, strimla sidfläsket och bryn i smör i en rymlig gryta. Tillsätt fint hackad lök, morötter, selleri, vitlök, chili och ingefära. Häll över i grytan tillsammans med krossade tomater, öl, buljong, råsocker, vinäger och alla kryddor. Sjud sedan grytan på låg värme i cirka 5 timmar. Kärna ur och dela paprikorna i stora bitar. Lägg ner i grytan tillsammans med bönorna och koka ytterligare 1 timma tills köttet faller isär och känns mört. Smaka av med lite flingsalt och peppar. Strö gärna över färsk koriander. Servera med olika tillbehör som gräddfil, grillade majskolvar och tortillabröd samt en lätt sallad på skivad avokado med en skvätt pressad lime, lite finhackad chili och flingsalt.

Lycka till!Bordet är enkelt och rustikt uppdukat i mörka toner, keramik och glas. Lergrytor är fina att servera ur och behåller dessutom maten saftig under hela tillagningstiden.

Fotograf: Roland Persson
Stylist: Elin Åström

Kommentera

Profilbild
Alla kommentarer granskas automatiskt för att undvika spam.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.