Inspirationstips från Nina Nilsson

Möt årets julkock på IKEA

 

För tredje året i rad serverar vi julbord på alla våra varuhus i Sverige. Även i år har vi bjudit in en otroligt duktig kock som har satt sin egen prägel på julbordet.

Årets gästkock är Tareq Taylor, som bland annat driver Slottsträdgårdens Kafé i Malmö och har givit ut flera inspirerande kokböcker. Bra råvaror är grunden i Tareqs matlagning, och han väljer närodlat så långt det går.

- Julbordet blev precis som jag önskade. Rustikt, äkta och vällagat. Jag ville göra ett klassiskt julbord men samtidigt sätta min prägel på det. Vid sidan om skinka och rödkål hittar du till exempel apelsin- och chiliglacerat fläsk, en syrlig äppelsallad och min personliga favorit, den gravade kryddiga Branteviksillen. Det finns också vegetariska rödbetsbiffar som blev väldigt goda, berättar Tareq.

Du är van vid att jobba i lite mindre restaurangkök, hur var det att sätta ihop ett helt julbord för ett storkök som IKEA? 

- Det har varit en stor utmaning att dels komponera ett julbord som jag hoppas att många kommer att tycka om, och dels att lyckas med konststycket att få industrin att laga maten så som jag hade gjort det själv i mitt eget kök. Många rätter har provlagats innan vi slutligen har kommit fram till de som finns på årets julbord.

- En annan utmaning har varit att ta fram vegetariska alternativ och att jobba in en fräschör i julbordets alla rätter. Det har inneburit att många av rätterna kommer får sin  slutgiltiga "touche" av kockarna i köken på IKEA varuhusen.

Vad har varit det viktigaste för dig vid framtagandet av julbordet på IKEA?

- Årets julbord präglas av omsorg. Omsorg för maten och för gästerna. Stor vikt har lagts vid att alla rätter skall tillagas utan tillsatser och med fina råvaror, samt att presentationerna förmedlar just den kärlek och omsorg som jag anser att ett riktigt julbord skall ha. Jag är verkligen glad över hur bra slutresultatet blev, och är stolt över att få bjuda hela Sverige välkomna till bords.

Slutligen, om du fick välja tre saker på julbordet som du inte kan vara utan?

- Branteviksill, skinka och rödkål.

Här på Livet hemma har vi förmånen att få bjuda på några av Tareqs favoritrecept inför julen, så håll utkik framöver!

Nina, Livet Hemma-redaktionen
Fotograf: Peter Kroon

Julbordet serveras på samtliga IKEA varuhus i Sverige mellan den 21/11 och 23712 2012 från klockan 15.00. Priset är 99 kr för IKEA FAMILY medlemmar och 199 kr för övriga gäster. Barn äter för 49 kr. Läs mer och se hela menyn, klicka här
Fotograf: Roland Persson
Stylist: Tina Hellberg
Matstylist: Elin Åström

Kommentarer

Profilbild
Helena Lyth

Å vad spännande! Det vattnas i munnen;) Och dessutom med Brantevikssill som är en favvis och rödkål som är ett absolut måste för mig. Fullträff!!
Ser fram emot recepten

Onsdag 21 nov 2012, 12:48 Markera kommentaren som olämplig 
Profilbild
vonnas

det ser verkligen jättegott, ska in till helgen o smaka på dessa godsaker tror att det är en lika god julbord som det var förra året tack

Onsdag 21 nov 2012, 12:05 Markera kommentaren som olämplig 
Profilbild
vonnas

det ser verkligen jättegott, ska in till helgen o smaka på dessa godsaker tror att det är en lika god julbord som det var förra året tack

Onsdag 21 nov 2012, 12:16 Markera kommentaren som olämplig 
Profilbild
Lennart L

Varför inte ha svenskt Julbord på varuhusen utomlands. IKEAs varuhus i Amsterdam ZO är det jag brukar besöka

Onsdag 21 nov 2012, 14:59 Markera kommentaren som olämplig 
Profilbild
katts

Var förra året och åt julbordet på Ikea det var jättegott ser lika gott ut i år ser fram i mot att åka dit och smaka årets julbord.

Fredag 23 nov 2012, 02:13 Markera kommentaren som olämplig 
Profilbild
Sara från Vattjom

Jag var på medlemskvällen där Tareq presenterade julbordet. Helt fantastiskt! Var jättekul initativ från Ikea:s sida att ha denna kväll. Tareq är en fantastisk kock och verkar vara en så mysig och varm människa. Tack än en gång för en jättetrevlig kväll.

Fredag 23 nov 2012, 15:50 Markera kommentaren som olämplig 
Profilbild
Jane Eriksson

Var på IKEA och åt Tareqs goda julmat, men hur får jag tag i receptet på den syrliga äppelsalladen
Jane

Onsdag 28 nov 2012, 13:57 Markera kommentaren som olämplig 
Profilbild
Lena Englund / Ola Karlén

Jag kommer inte att kunna komma till julbordet, ska få en ny höft.
Vill gärna ha receptet på Brantevikssillen.

Torsdag 29 nov 2012, 18:41 Markera kommentaren som olämplig 
Profilbild
Anneli Birgerson

Har ätit ditt julbord på IKEA i Örebro nyligen och det var sååå gott! Jag skulle mycket gärna vilja ha receptet på apelsin- & sirapsfläsket som hela sällskapet njöt av!

Torsdag 29 nov 2012, 18:02 Markera kommentaren som olämplig 
Profilbild
Marianne Nilsson

Tack för en trevlig kväll med Tareq ,vi kommer snart och äter julbordet
<3 <3 <3

Torsdag 29 nov 2012, 19:34 Markera kommentaren som olämplig 
  • Visa föregående

Kommentera

Profilbild
Alla kommentarer granskas automatiskt för att undvika spam.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.