Inspirationstips från Redaktionen

Designerporträtt: Pia Wallén

 

Pia Wallén arbetar inom flera områden och jobbar lika gärna med inredning som med mode. Hon har alltid haft en närhet till formgivning och design. Nu är hon aktuell med påslakanet FÄRGLAV - som blivit en av hennes personliga IKEA favoriter!

Hej Pia! Har du alltid intresserat dig för formgivning?
– Det kommer säkert både från gener och uppväxt. Mina föräldrar hade ett genuint intresse för form och det gick även längre bak i släktleden. Så det har alltid funnits en naturlig relation.

Du har gått på Beckmans mode-linje. Hur kom det sig att du ville börja där?
– Då var det den enda skolan för mode i Sverige. Jag bodde i Göteborg och hade tidigare gått på textilinstitutet i Borås och utbildat mig till inköpare inom textil. Jag var väldigt intresserad av kläder och mode. Jag hade två stickmaskiner som jag stickade kläder med. Det var bland annat de plaggen jag sökte mig till Beckmans med. Jag kom in, och flyttade till Stockholm.

Vad tycker du är roligast att formge?
– Stickat och textil är min specialkompetens, sen har jag även intresserat mig för andra områden såsom smycken och bokbinderi. Jag står med en fot i inredning och en i mode. Jag rör mig i olika branscher och på grund av det förbereder jag mig för att öppna min första flagship-store inom ett år.

När började du arbeta med IKEA? Och vad har du fått för uppdrag hittills?
– När jag gick ut Beckmans fick jag ett uppdrag direkt. Då gjorde jag servetter, bestick och pappersmuggar med olika mönster. Det var nog runt 1984. Senare fick jag jobba med IKEA PS, en hög glasvas och jag har även jobbat med en limiterad mattkollektion.

Just nu är du aktuell med påslakansetet FÄRGLAV på IKEA. Berätta mer!
– Ja, det har varit jättekul! Briefen var att det skulle bli en "basic icon". En ikon som kanske skulle nå upp till tio års närvaro i varuhusen. Jag ville ta fram ett påslakanset som var varierande och gick att göra förändringar i, t ex genom färger, och som har väldigt hög kvalité. Man var såklart även tvungen tänka på funktionen! FÄRGLAV skulle kunna fungera på hotell och därför gå snabbt att ta av och på.

Hur tänkte du när det kom till själva utformningen, design och funktion?
– Det har varit fantastiskt roligt, inspirerande och lärorikt att få ta del av den kunskapen som finns på IKEA, för att ta fram ett nytt sortiment. Förslaget kom upp att vi skulle prova med en dold dragkedja i påslakanet. Först tänkte jag att det skulle bli alldeles för hårt, men det testades och blev en bra lösning för att göra det lätt att ta av när man ska tvätta.

– Jag hämtar mycket av min inspiration från mode, som hänger ihop med inredning för mig. Inspirationen kom från en byxa som var rödorange i linningen. Det var viktigt att designen blev tydlig, rolig, men ändå väldigt basic. Allt resulterade i ett påslakan med två olikfärgade tyger, som förskjuta, bildar varierande storlekar på fält. Dragkedjan ligger dold i en av förskjutningarna, vilket gör att täcket hålls på plats. Jag är väldigt nöjd med FÄRGLAV, det kommer att bli en klassiker, i alla fall hemma hos mig!

FÄRGLAV påslakanset finns även i grått och vitt, 249 kr.

Dragkedjan gör påslakanet lätt att dra av och ta på och ser till att täcket stannar på plats.
I serien FÄRGLAV ingår även en matta, design Pia Wallén.

 

Johanna R, Livet Hemma-redaktionen

Kommentera

Profilbild
Alla kommentarer granskas automatiskt för att undvika spam.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.