Henrick Eriksson, inredare, stylist och bloggare, tycker om den nya katalogen.

"/>

IKEA katalogen 2013: gästtyckare

IKEA katalogen för 2013 kretsar kring livet hemma och hur enkelt det är att göra det hemtrevligt utan att det behöver kosta så mycket. Vi blev nyfikna på vad Henrick Eriksson, inredare, stylist och bloggare, tycker om den nya katalogen.

Hej Henrick! Har du hittat något favorituppslag i katalogen?

– Mitt favorituppslag visar två stora och kommande trender, anpassade för det nordiska hemmet.

– I mönster, den afrikanska trenden som växer runt om i Europa och hittar nya grafiska uttryck inom inredning och textil som passar det moderna hemmet. Kuddarna på bilden tar upp den afrikanska trenden på ett lätt sätt. Det behöver inte vara ett överdåd med mönster och material, utan kan räcka med ett kuddfodral och kanske en pläd.

– Uppslaget visar på den trend vi nu är i och som kommer bli viktigare längre fram. Vi inreder för samtal och skapar en ”mysfaktor” för att känna tryggheten i hemmet. Med oroligheter i världen såsom, krig, ekonomi, naturkatastrofer skapar vi våra egna sfärer och sociala grupper där vi söker oss till tryggheten och värmen. Tryggheten och värmen hittar vi i hemmet, grupper och föreningar. Vi umgås mer med nära och kära.

Uppslag ur IKEA katalogen 2013.

– Den kantiga trenden kombinerad med bra miljöval inom belysning är helt i min smak, säger Henrick om sin favoritprodukt ur årets IKEA katalog IKEA PS 2012 taklampa.

Inför katalogsläppet har IKEA synat den svenska hemtrevligheten i sömmarna, med utgångspunkt i en av våra mest symboliska trivselfaktorer – den älskade och hatade gardinen. Vad är din inställning till gardiner?

– Gardiner, för mig som inredare, är något av en ”möbel”. Vissa rum behöver dessa, medan vissa kan vara utan. Att samla stora fång efter en vägg kan hjälpa till med akustiken och skapa ett dramatiskt intryck. Vita gardiner på vit vägg kan ge en otrolig effekt och skapa struktur och volym i rummet.

– Idag hänger många, speciellt yngre, sina gardiner direkt från taket. Man vill skapa lyxkänslan som man oftast hittar på hotellrum. Det ger även ett lugnare intryck och ger höjd till rummet. Ett sätt att använda gardiner på är att fortsätta ut på väggen från ett fönster. De behöver inte bara rama in fönstret, det kan istället lyfta fram ett fönster i rummet.

– Panelgardiner kan man vara utan enligt mig. ”Vanliga” gardiner ger mer liv till rummet. Satsa på vackra tryck, broderier och skapa fina veck som silar ljuset in i rummet.

KAJSAMIA gardinpar 249 kr.

Vilken är din favoritgardin? Kika på filmen Älskade hatade gardin!

Läs mer om Henricks tankar på www.kraksstuga.se.

Foto: Maja Kristin Nylander

Senaste inläggen