I detalj: Hans Blomquist

Hans Blomquist har stylat årets badrumsbilder på IKEA och är just nu aktuell med boken ”Hans Blomquist in Detail”. Livet Hemma fick till en intervju och passade på att fråga om hans personliga stil och bästa inredningstips.

Hej Hans! Berätta gärna hur du tänkte kring de tre olika stilarna när du stylade badrummen för IKEA!

– Jag har försökt att skapa tre väldigt olika badrum för att visa bredd och nyhetskänsla i badrummet. Jag ville komma ifrån de helvita kaklade badrummen som vi är vana vid att se och visa att man även i badrum kan skapa en personlig stil. Badrum kan kännas väldigt sterila så det var viktigt att skapa rum som känns levande och därmed inbjudande, det är ju trots allt ett rum som vi använder väldigt mycket. Det är väl underbart om vi kan ge badrummet lika mycket kärlek och inlevelse som andra rum i hemmet, som med en enkel bukett blommor!

Du är aktuell med boken ”Hans Blomquist in Detail”. Vad är din personliga stil och hur du hittade fram till den?

– Jag vet egentligen inte om jag har en uttalad stil. Jag är som en kameleont som finner de flesta stilar tilltalande och mixar gärna olika stilar på samma gång, det kanske är det som har blivit min personliga stil.

– Jag har en förkärlek för det icke perfekta och levande som man får genom att mixa olika texturer, färger och stilar. Min stil har vuxit fram efter att ha bott på några olika platser, det skiljer sig ju väldigt mycket från land till land hur man inreder sitt hem, jag har ju också lyckats samla på mig en massa saker från olika platser jag har besökt, så det har naturligt blivit en väldigt personlig mix i mitt eget hem.

Stilleben är ju ett klassiskt motiv, inom konsten ofta laddat med symboliska värden. Vilken symbolik lägger du i dina egna arrangemang?

– Det är en svår fråga att svara på eftersom att jag inte tänker så mycket på att jag just håller på att skapa ett stilleben. Det kommer ofta naturligt och växer fram över en längre tid. Ett stilleben hemma hos mig kommer oftast till då jag kommer hem från en jobbresa där jag köpt lite ny favoritrekvisita som jag sätter på en hylla eller lägger på ett bord bland andra favoritsaker som redan står där.

– Om man inte vet var man skall börja när man skall bygga ett stilleben, så brukar jag säga, starta med vad du redan har och använd saker som är väldigt personliga för dig själv.

Att blanda gammalt och nytt är ett sätt att skapa sig en personlig inredning, vad är ditt bästa tips där?

– Jag är ju väldigt mycket för junk, vintageprylar och möbler, det är väldigt tilltalande med patina. Vintage och antika möbler är så otroligt vackra, både för att de har ‘traces of time’ men också för att de har en vacker yta eller färg efter år av användning. Antika möbler är ju ofta av väldigt bra kvalitét där materialen håller än idag även om de är flera hundra år gamla.

– När man köper vintage eller antikt så gör man ju också miljön en tjänst! Jag tycker också om att blanda upp det gamla stilen med nyare polerade saker, det skapar en spänning och gör ett hem nutida, blandningen av nytt och gammalt skapar en egen personlig stil, där man är ensam om just den kombinationen.

Vad får dig att trivas som mest hemma?

– Jag älskar vårt hem. Det är väldigt opretentiöst och personligt. Det är oftast fullt med saker eftersom att vi reser så mycket, vi kommer hem för att lämna väskor med propps och packa nya väskor med andra propps….så det är ibland fullständig kaos, men det kanske är det som gör att jag älskar att vara hemma, det är levande och man kan vara fullkomligt avslappnad.

– Hela poängen med ett hem är att det är ett ställe där man bara får vara precis som man är, där saker och ting används och där man inte behöver vara rädd för att få en rispa i ett bord eller en fläck i en soffa. Rispan i bordet kommer att ett minne av vad som hände just vid det tillfället och fläcken i soffan går oftast att tvätta bort. Det är också därför jag tycker om antika saker, där är på något sett ‘skadan’ redan skedd!

displaynature

Bild lånad från boken ”Hans Blomquist in Detail”.

bord_gren

Bild lånad från boken ”Hans Blomquist in Detail”.

portratt_hans

Hans Blomquist, stylist. Du hittar badrumsbilderna som Hans stylat i inläggen Drömstart!Litet men storstilat! och Vattentätt!

 

”Hans Blomquist in Detail” är utgiven av förlaget Ryland Peters & Small.

Senaste inläggen