Hur många lampor har du i ditt vardagsrum?

Oj, vilken skillnad belysning kan göra i ett rum. Och hur får man egentligen till en ljussättning som ger hemmet den där extra lystern? Här frågar vi belysningsexperten Jonas Carlehed om goda råd. Har jag missat en fråga så ställ gärna en du med!


Hej Jonas! Du gillar uttrycket ”möblera med ljus”. Vad betyder det? 

För mig betyder det att skapa liv och trivsel i ett rum med hjälp av belysning. Framförallt gäller det att hitta en balans mellan ljus och skugga. Att möblera med ljus är ju faktiskt lika mycket att möblera med skugga.

Har du några bra nybörjartips när det gäller ljussättning?

Mitt tips är att börja med att tänka ut vilka aktiviteter som ska ske i rummet: läsning, umgänge, tv-tittande eller strykning? Sedan kan man gå igenom belysningen i tre steg: allmänljus (dammsugarljus), arbetsljus och stämningsljus. Stämningsljuset är viktigt för trivseln eftersom det mjukar upp kontrasterna som bildas av exempelvis läslampor och spotlights. Det är också ett bra tips att ha ett flexibelt ljus för de olika aktiviteterna – ta hjälp av dimmers!

Hur många lampor ska man ha i ett rum? 

Fler än man tror! På IKEA brukar vi rekommendera 6-8 lampor till ett vardagsrum, men det beror ju förstås på storleken på rummet. Använd gärna spotlights till att belysa tavlor, bokhyllan och annat du tycker om. Och att det ska vara mörkt i rummet när tv:n är på är en myt. Ögonen trivs mycket bättre om rummet är lite upplyst. Att ha många lampor behöver inte betyda att vi slösar med energi. Använd en mix av lågenergilampor, halogen och LED (lysdioder) så sparar du energi jämfört med de gamla glödlamporna. Och… släck i rummet när du inte vistas där!

Och så till sist. Lampor i fönstren. Stämmer det att det är ett typiskt svenskt fenomen?

Ja, Sverige är ett av de länderna i världen där traditionen med lampor i fönstren är som starkast. Här uppe i mörka norden har vi ett stort behov av ljus. Det är ju också välkomnande för familj och gäster att se en lampa i fönstret.

Ge liv åt din bokhylla! Här skapar GRUNDTAL skåpbelysning vackra skuggeffekter på förvaringsväggen.

Lampskärmar i papper eller textil skänker värme till kalla ljuskällor. Med VÄTE rislampor är det enkelt att skapa en stämningsfull ljussättning.

Ge dina favoritsaker en paradplats i ett ljussatt vitrinskåp. Här används diskreta och energisnåla DIODER multibelysning.

ikea.se hittar du ännu fler belysningstips för hemmets alla rum.

Senaste inläggen