Höstens juveler på fat

Svamp är det bland det bästa som finns. Allt från den härliga skogspromenaden, letandet och lyckan att komma hem med korgen full av svamp. Jag gillar att äta efter säsong, då smakar såklart råvarorna som bäst och just nu är skogen full av svamp och det finns tusen härliga svamprecept att välja bland. 

En enkel svampmacka är oslagbar och världens godaste snabbmat. Perfekt som förrätt eller mellanmål. Ett annat superenkelt och gott recept är den klassiska svampstuvningen. Här har vi gjort en svensk-italiensk variant på blandsvamp, mandelpotatis och parmesan. Jättegott som det är, men man kan självklart ha det som ett tillbehör till kött eller fisk. Snåla inte med smöret när du tillagar svamp – svamp och smör älskar varandra.

Har du haft tur i skogen och plockat mer svamp än du orkar äta upp? Ett bra tips är att torka det som blir över. Då kan du njuta av svamplyckan även när snön börjar falla.

Hanna Meijer, redaktionen Livet Hemma

Att steka brödet i samma grillpanna som svampen gör att den goda svampsmaken sugs upp av brödet och dessutom får man tjusiga grillränder på sin svampmacka.

Svampmacka med mandelpesto

4 st

Mandelpesto

1 dl sötmandel

½ vitlöksklyfta

några matskedar olivolja

flingsalt

Rosta mandeln i torr panna på ganska hög värme tillsammans med den hackade vitlöken. Ta den från värmen så fort det fått färg. Häll det i ett kärl med höga kanter och mixerstava det snabbt tillsammans med olivoljan. Givetvis kan du också göra den här processen i en mortel. Smaka av med salt.

1 liter svamp, valfri sort efter tillgång

3 msk smör

salt och svartpeppar

En nypa socker

Lite färsk salvia

4 skivor bröd

Rensa svampen och stek den först i torr panna i några minuter tills vätskan kokat bort. Tillsätt sedan smöret och stek svampen medan du vänder den då och då. Tillsätt färsk salvia och smaka av med salt, peppar och lite socker. Rosta brödskivorna. Bred på en matsked av mandelpeston. Toppa sedan med svampen.

Servera svampstuvningen på ett vackert fat och sprid över generöst med parmesanost precis innan servering.

Mandelpotatis med gräddstekt svamp och parmesan

4 portioner

12-16 mandelpotatisar

1 liter svamp, valfri sort efter tillgång

Salt och peppar

1 nypa socker

2 msk smör

1 dl vispgrädde

100 gram parmesan

Färsk persilja

Den här rätten går att äta som en vegetarisk rätt med sallad och bröd till eller så serverar du den tillsammans med fisk/kyckling/kött. Lika gott till allt!

Koka först mandelpotatisen på svag värme med skal i saltat vatten. Det tar drygt 15 minuter. Rensa svampen och stek den först i torr panna i några minuter tills vätskan kokat bort. Tillsätt sedan smöret och vispgrädde och stek svampen medan du rör då och då. Smaka av med salt, peppar och lite socker. Riv sedan lite av parmesanen och blanda ned i svampen. Vänd ner potatisen i den färdiga svampen och låt allt puttra tillsammans i några minuter. Toppa till sist det hela med hyvlad parmesan och litet färsk persilja.

Fotograf: Patric Johansson

Stylist: Niklas Hansen

Senaste inläggen