Höstens godaste äppelkaka

När hösten börjar kännas i luften och vindarna blir allt kyligare, finns nästan inget bättre än att baka en riktigt god äppelkaka med äpplen från trädgården.

Syrliga äpplen, citron, mandelmassa och kanel…den här kakan sprider minst sagt en helt fantastisk doft i köket när den bakas, och den smakar precis lika gott! Särskilt tillsammans med en generös portion hemgjord vaniljsås och en värmande kopp te eller kaffe.

Linda Lomelino, för IKEA Livet Hemma

Servera med godaste hemgjorda vaniljsåsen. DINERA assiett 15 kr/st, IRIS kökshandduk 29 kr/2 styck.

Äppelkaka med mandelmassa

6-8 bitar
1/2 kg (3-5 st beroende på storlek) äpplen
finrivet skal och saft av 1 citron
100 g smör
1/2 dl mjölk
2 ägg
1 1/4 dl strösocker
100 g finriven mandelmassa
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
1 tsk strösocker
1/4 tsk malen kanel

1. Skala och kärna ur äpplena. Skiva hälften av äpplena tunt och tärna resten i cirka 1-2 cm stora tärningar. Lägg skivorna i en skål och tärningarna i en annan och pressa citronsaft över. Blanda försiktigt.
2. Värm ugnen till 175°C. Smörj och mjöla en springform, cirka 22 cm i diameter.
3. Smält smöret i en kastrull. Blanda i mjölk och ställ åt sidan.
4. Vispa ägg och socker ljust och poröst och rör i riven mandelmassa.
5. Sikta mjöl, bakpulver och salt i en annan skål.
6. Rör försiktigt ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Tillsätt smörblandningen och finrivet citronskal och rör till en jämn smet. Blanda i äppeltärningarna.
7. Häll smeten i den förberedda formen. Placera äppelskivorna ovanpå smeten. Blanda 1 tsk strösocker och 1/4 tsk kanel och strö ovanpå äpplena.
8. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 55-60 minuter. Låt svalna något och dra sedan en kniv runt kanten på kakan för att få den att lossna. Plocka bort sidan på formen.
9. Servera kakan ljummen eller kall med vaniljsås.

Vaniljsås
Ingredienser
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång
1 kanelstång
3 äggulor
3 msk strösocker

1. Blanda mjölk och grädde i en tjockbottnad kastrull. Skrapa ur frön ur en halv vaniljstång och lägg frön, stång och kanelstång i kastrullen. Värm på medelhög värme under omrörning tills blandningen är rykande het. Sätt på ett lock och låt stå i 5 minuter.
2. Plocka upp vaniljstången och kanelstången ur kastrullen.
3. Placera en sil över en skål.
4. Vispa äggulor och socker med en handvisp i en liten skål tills blandningen ljusnat något. Häll ungefär hälften av den heta gräddmjölken över äggulorna och rör om. Häll tillbaka allt i kastrullen och ställ tillbaka på medelvärme. Värm blandningen under omrörning med handvisp tills blandningen tjocknar (men den får inte koka).
5. Sila såsen i den förberedda skålen. Låt såsen svalna något, täck med lock eller plastfolie och ställ sedan in skålen i kylen tills den är helt kall.

Sikta mjölet för att slippa klumpar i smeten. IDEALISK mjölsikt rostfritt stål 29 kr, BLANDA BLANK serveringsskål rostfritt stål 49 kr.

Lägg äppelskivorna i ett fint mönster för extra wow-faktor. IRIS kökshandduk 29 kr/2 styck, BULLAR bakform set om 2, 49 kr, PROPPMÄTT skärbräda 29 kr.

Dra en kniv runt kakan när den svalnat lite, så lossnar den lättare från formen. IRIS kökshandduk 29 kr/2 styck, BULLAR bakform set om 2, 49 kr, LINDRIG kniv 99 kr/2 styck.

Dekorera med små äpplen på brickan för extra höstkänsla. DRAGON tårtspade rostfritt stål 49 kr, SNUDDA snurrbricka massivträ björk 49 kr.

Foto: Linda Lomelino

Senaste inläggen