Hemma hos: Madelin Downey

Floristen Madelin Downey gör vintageinspirerade blomsterarrangemang, till exempel glamourösa brudbuketter med strutsfjädrar i, men också styling, dekor, håruppsättningar och danskurser i det egna företaget Downey Blomster & Jazz. Hon har haft långa 50- och 60-talsperioder, men sedan några år tillbaka är det främst 30- och 40-tal som gäller.

Det är på grund av musiken som jag älskar. Jag ordnar danskvällar och är DJ. Blommor och jazz är vad jag håller på med, och lite där emellan, säger Madelin Downey.

Madelin har alltid varit en nostalgiker, klätt ut sig som barn och rotat på mormors vind. Gammaldags romantik och tantighet tilltalar henne, det sätter guldkant på tillvaron. Hennes lägenhet i Gröndal utanför Stockholm är full av skatter från svunna tider, och kommer det in något nytt ska det helst ha en vintagelook. Hon fyndar gärna tyger på IKEA, men även lakan, handdukar och köksgrejer.

Till de här bilderna har Madelin använt dressingflaskor som har ”den rätta formen” och saftflaskor från IKEA och blandat med gammalt. Och så har hon stoppat klassiska trädgårdsblommor, dahlior och stjärnflocka, i dem. Dahlian är utsedd till 2010 års trendigaste trädgårdsblomma.

– Efter de populära ranunklerna och pionerna är det dahlians tur. Den finns i massvis av färger och det är gott om dahlior i september. Gå till torget och köp blommor. Då kan du ofta få större buntar till ett bra pris, säger Madelin.

Hon tar fram ett par svandunstofflor och tipsar om att göra egna stilleben med vackra och roliga grejer, som lyfts ur sitt sammanhang.

– Använd gärna kaffekannor, konservburkar och porslin att sätta blommor i. Såskannor passar till exempel fint i en dukning, säger Madelin. Och klipp gärna ner stjälkarna så ser du dina blommor bättre!

Ta en titt på Madelin Downeys blogg för fler blomidéer!

Produkter:
BLOMMIG vas, 25kr
LIMMAREN, set om tre flaskor, 79 kr
SLOM, flaska med kork, 20 kr

Foto: Nina Broberg

downy_1_0madeline_0213_0downy_3downy_4lagg_downey

Senaste inläggen