Hemma hos inredaren, del 1

Här bor en livsnjutare som tycker om att laga mat och att bjuda hem folk. Hemmet går helt i vitt och är mycket ombonat. Stilen hittade hon långt innan hon flyttade in i lägenheten från 1883 i centrala Stockholm.

– För mig är det här harmoni. Basen är alltid vit med lite svart och beige och en accentfärg i rött eller äpplegrönt. Det är en modern stil, säger lägenhetsinnehavaren.

Den runda mattan binder ihop rummet och mjukar upp de raka linjerna. Den svarta vasen IKEA PS JONSBERG av Hella Jongerius sticker ut i samlingen på bänken.

I vardagsrummet finns det plats för många gäster. En KARLSTAD schäslong, en IKEA PS AUGUST dagbädd och en stor härlig vit soffa bildar en cirkel så att gästerna ska kunna se varandra och umgås. På väggen hänger FAKTUM horisontella väggskåp med vita APPLÅD luckor i dubbla rader. Skåpen döljer leksaker för gästande barn, datatrassel och till och med en bar!

– Jag försöker utnyttja höjden så mycket som möjligt och den här förvaringslösningen är vilsam med sina stängda luckor. Jag tar bara fram det jag gillar just nu, säger hon.

Det gäller även konsten. På tavellister och bänkar blandas fotografier från 60-talet med affischer och tavlor som hon har gjort själv. En enda tavla är uppspikad permanent. 

På två låga bänkar som tidigare funnits i sortimentet på IKEA står en samling vita vaser i olika storlekar, former och material. Att samla saker i grupp är ett smart inredningsknep som också skapar lugn. 

– Det här är den lugna stilen som jag behöver. Ibland blir det någon färg som gör intåg i textilier men basen är alltid vit. För mig är detta mer en livsstil än en inredningsstil.

En ny favorit är arbetslampan TISDAG som har LED-lampa som är bra för miljön. Hyacinterna och tazetterna i grupper är julblommorna som skapar rätt stämning för årstiden.

Det vackra burspråket lägger man märke till redan från gatan. Här står arbetsskivan VIKA AMON på bockarna VIKA LERBERG. Det flyttas lätt ut i rummet när det kommer middagsgäster. Stolarna ROXÖ är stapelbara och står till vardags i den inre hallen som också är bibliotek. Att fundera ut vilka behov man har och sedan inreda efter dem är lägenhetsinnehavarens bästa inredningstips.

– Börja med att fundera på dina behov. Du kanske som jag har massor av böcker eller så har du fem serviser eller en skosamling som ska få plats? Det viktigt att få luft och rymd också, så se till att sprida förvaringen utan att det blir obalans. Kuddar, skinn och plädar gör stilen mjukare och mer ombonad!

Byråerna i sovrummet är vintage som följt lägenhetsinnehavaren genom livet. Här har hon staplat dem ovanpå varandra för att utnyttja takhöjden. Neonskylten är ett fynd från en kuriosabutik. Den gamla kontakten är utbytt och en dimmer ger ett snällare ljus.

Jenny Gromark Wennberg, Livet hemma redaktionen

Se hur inredaren skapat ett kombinerat bibliotek och arbetsrum i hallen!

Fotograf: Nina Broberg 

Senaste inläggen