Hemma hos den kreativa familjen del 2

Det här ljusa sovrummet i en 1930-talslägenhet i Hammarbyhöjden utanför Stockholm tillhör en otroligt kreativ familj. Jeanette och Mattias bor här tillsammans med snart ettårige sonen Egon. De gillar DIY-projekt och hela hemmet är fullt av dem. 

Förra lördagen fick vi kika in i familjens vardagsrum och kök. Nu har vi kommit till det ljusa sovrummet där väggarna har målats i grått. I det ommålade vitrinskåpet, en gammal favorit från IKEA, samsas böcker och foton.

– Med vitrinskåp blir det ett ordnat kaos på något sätt. Det brokiga får en inramning. Från början tyckte jag att skåpet vart för lågt men nu placerar vi fina saker ovanpå det. Allt från pelargonsticklingar till juldekorationer, säger Jeanette.

Böcker och foton samsas om plats i vitrinskåpet! Presentpapper från IKEA. Himmelsängen heter EDLAND och nedanför den står bänken SIGURD

Ovanpå skåpet står Jeanettes presentpapper och väntar på att användas till fint inslagna presenter. Många av dem syr hon själv. Just nu är babyprylar populärt att ge bort i bekantskapskretsen. Den fina retrofilten på sängen virkade hon när de väntade Egon. Annars syr hon gärna kuddar och sängen är full av dem. Både köpta och egna.

– Jag blir lycklig av kuddar! Gärna i klara färger och enkla mönster, mest ränder och sådana med fjädrar så att man kan puffa till dem. 

Kuddarna BIRGIT RAND, GRENÖ och IKEA STOCKHOLM finns på IKEA. Jeanette har virkat filten.

När Jeanette och Mattias flyttade in för fyra år sedan var de viktigast med en stor säng och en ordentlig garderob i sovrummet. Himmelsängstommen heter EDLAND och nedanför står bänken SIGURD.

– Vi använder bänken som avlastningsyta, för kuddar och överkast, när det är sovdax. Sen är det skönt att ha en fin sittplats i sovrummet också.

Garderoben är platsbyggd och har luftiga draperier. När familjen växte fick Egon egen garderob som är byggd av köksskåp och köksluckor från IKEA. Garderoben är inbyggd och har fått en list längst upp. Beslagen är nytillverkade i gammal stil.

– Flera grannar har kvar sina originalkök och garderober från 30-talet så vi har varit hos dem och tittat, säger Jeanette. När vi renoverade ville vi bevara stilen, men ändå ha nytt med moderna lösningar. Vi ville ta fram det gamla charmiga i lägenheten och huset, inte renovera bort den. 

Egons fina garderob av köksskåp i 30-tals stil! Jeanette har målat om den ärvda barnsängen och stolen är ett loppisfynd. Den randiga mattan ANDRUP, i design av Anna Salander, är en favorit. Mjukisleksakerna är ur serien TORVA och DUKTIG. På fönsterbrädan står några av Mattias pelargoner. Han samlar på dem och har gröna fingrar. 

Jenny G W, Livet hemma redaktionen

Foto: Patric Johansson 

Första delen av Hemma hos den kreativa familjen hittar du här!

 

Senaste inläggen