Hemma hos den kreativa familjen del 1

Välkommen hem till den kreativa familjen! Här bor Jeanette och Mattias och sonen Egon, snart ett år. Vardagsrummet är lägenhetens centrum och här finns gott om plats för både avkoppling och pågående projekt. Den trivsamma soffgruppen bjuder in till umgänge och ett generöst arbetsbord uppmanar till kreativitet. 

– Det var viktigt för oss när vi flyttade in att ha ett stort bord för våra projekt, säger Jeanette. Tidigare hade vi bara en väggfast bänk att jobba vid och det funkade inte så bra. Det här är vårt drömhobbybord! Nu hänger vi tillsammans vid bordet istället för att titta på tv.

Möblerat för umgänge. Fåtöljer och soffbord ur serien IKEA STOCKHOLM passar stilen perfekt. Över bordet hänger lampan IKEA 365+ BRASA i rött, självklart lite modifierad med ny textilsladd. Det senaste tillskottet är den svarta golvlampan, även den ur serien IKEA STOCKHOLM. 

Det stora arbetsbordet, som med två iläggsskivor kan bli tre meter långt, har Mattias byggt. I korgen PS KRONA ligger stuvbitar som Jeanette syr syr allt möjligt smått av. Lampan FOTO hänger ovanför bordet och ger bra belysning. Fårskinnet ger en ombonad känsla.

Lägenheten är en tvåa med matrum byggd på 1930-talet i Hammarbyhöjden utanför Stockholm. Paret har bott i lägenheten i fyra år och har renoverat den från grunden. Det gick i rekordfart. 

– Ingen annan ville köpa lägenheten för den var helt nedgången men vi gav den en chans, säger Jeanette. Jag kollade på planritningen och kände att den hade potential. Vi har rivit ut det mesta och målat, bytt lister, flyttat lite väggar och slipat golv. Och så har vi höjt upp dörrposten för att få glädje av takhöjden i lägenheten som är på 2,70. Vi har släppt in ljuset!

Sidoskåpet är byggt av köksstommar från serien FAKTUM med APPLÅD luckor. Ovanpå bänken står mormors syskrin och ÅRYD ljusstakar. Vasen ur IKEA Stockholm kollektionen, finns inte till försäljning längre. 

Jeanette har ofta idéerna och Mattias utvecklar och genomför dem. Hon jobbar på IKEA och känner sortimentet innan och utan. Det blir som en verktygslåda för dem när de förverkligar sina inredningsprojekt. Till exempel bygger sidoskåpet bakom det stora bordet på en stomme från IKEA. Mattias har sågat ur handtagen i lådorna och luckorna och sen har de lämnat in det för lackering.

– Det är lite av vår grej, att lackera om saker, säger Jeanette. Vi har många sådana lösningar i vårt hem. De udda stolarna runt bordet är arvegods och loppisinköp och de har blivit som nya!

Även lampskärmen i köket, en gammal favorit från IKEA, är omlackerad. Med billack på sprejflaska. Ett tips för dig som vill fräscha till eller byta färg på en lampskärm i metall. Jeanette har även bytt lampsladden till en så kallad strykjärnssladd som passar den vintageinspirerade stilen. Ovanför köksbordet hänger en tavla som hon och Mattias har tillverkat själva. Han har snickrat träramen och så har de häftat fast tyget ANNAMOA i design av Lotta Külhorn. Och på plankgolvet har Mattias själv målat schackrutor med hjälp av ett laserpass.

Tavlan är tillverkad av tyget ANNAMOA som kostar 59 kr per meter. Mattias verktyg har sin plats i det inbyggda städskåpet bredvid köksbordet. De behövs om man är en kreativ familj!

Det vackra schackrutiga köksgolvet har Mattias målat själv med hjälp av ett laserpass.

Nästa lördag den 21/5 fortsätter reportaget om den kreativa familjen och vi får då titta in i sovrummet och se hur man bygger om ett köksskåp till en tidstypisk 1930-talsgarderob. Kika då!

Jenny G W, Livet Hemma redaktionen

Foto: Patric Johansson

Senaste inläggen