Hemgjorda semlor

Semlor kan vara något av det godaste och roligaste att baka. Både för att de smakar helt fantastiskt och så blir de alltid fina. Och de behöver inte vara så perfekta. Huvudsaken är att man har mycket grädde och mandelmassa så brukar det lösa sig.

Vill man inte ha en klassisk semla så kan man testa nya smaker som vaniljkräm, lemon curd, hallon, blåbär eller choklad. Dagen till ära valde vi att baka två olika semlor, en klassisk och en choklad. Och så kaffe till det. Glad fettisdag!

Nathalie & Matilda, Babes in Boyland för Livet Hemma

ikea_hemgjorda_semlor_inspiration_2

SINNERLIG serveringsfat 79 kr/st, IDEALISK tekula 9 kr.

Klassisk semla (ca 25 st)
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 krm salt
1 dl socker
2 tsk stött kardemumma
1 ägg
1,4 l vetemjöl

Hemmagjord mandelmassa
250 g sötmandel
2 1/2 dl strösocker

Fyllning
400 g hemmagjord mandelmassa
1 skvätt mjölk
8 dl vispgrädde
Ägg till pensling
Florsocker

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och kardemumman och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Degen ska vara lite klibbig och nästan släppa från kanterna. Jäs degen i en bunke under bakduk i ca 30 minuter. Häll ut degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar. Jäs 40 minuter under bakhandduk. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen på 225-250 grader i 6-7 minuter. Låt svalna.

Förbered mandelmassan. Skålla och skala mandeln. Mixa mandlarna till ett fint pulver i hushållsmixer. Tillsätt strösocker och mixa i 5–7 minuter tills det blir en slät och varm massa.

Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet. Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk. Fyll semlorna med mandelmassa, spritsa eller klicka över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker.

ikea_hemgjorda_semlor_inspiration_1

Chokladsemla (ca 25 st)
2,5 dl mjölk
25 g jäst
2 msk socker
1 krm salt
3 msk kakao
7 dl vetemjöl
75 g rumsvarmt smör

Chokladmandelmassa
200 g mandelmassa
75 g mörk choklad
1 dl starkt avsvalnat kaffe

Fyllning
400 g hemmagjord chokladmandelmassa
3 1/2 dl vispgrädde
2 msk kakao
2 msk florsocker

Värm mjölken i en kastrull till 37 grader. Häll den i en bunke och smula i jästen. Rör tills jästen är löst. Tillsätt baksirap eller socker, salt, kakao och nästan allt mjöl. Klicka i smöret och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen i bunken, täckt med handduk, cirka 45 minuter. Dela degen i 25 bitar på mjölat bakbord. Rulla dem till bollar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, låt dem jäsa övertäckta med en handduk cirka 25 minuter. Grädda semlorna i mitten av ugnen 5–7 minuter.

Förbered mandelmassan. Riv mandelmassan till fyllningen grovt och hacka chokladen ganska fint. Skär ett lock av bullarna, gröp ur en del av inkråmet och blanda med mandelmassan och chokladen. Rör ner kaffet och blanda till en ganska tjock massa. Fyll bullarna med blandningen.

Vispa grädden med florsocker och kakao. Fördela chokladgrädden på bullarna och lägg på locken. Häll florsocker i en sil och pudra florsockret över semlorna.

ikea_hemgjorda_semlor_inspiration_3

Glad fettisdag! UPPHETTA kaffe-/tepress 79 kr, IKEA 365+ mugg 15 kr/st, IKEA 365+ underlägg 9 kr/2 st, skedar ur SKUREN bestick 24 delar 199 kr, SINNERLIG serveringsfat 79 kr/st.

Matstylist: Nathalie Myrberg
Foto: Matilda Hildingsson

Senaste inläggen