Glassprovning

I sommarvärmen finns det nästan inget som är godare att svalka sig med än en kall glass. Särskilt god är den såklart om den är hemgjord! Vi dukar upp en avsmakningsmeny med glasskulor i regnbågens alla färger.

Glass kan varieras i all oändlighet och idag bjuder vi på tio smaskiga recept att prova på i sommar. Läskande isglass, svalkande sorbet eller krämig gräddglass, sött eller uppfriskande surt, här finns något för alla smaker! Vilken är din favorit?

ikea_glassprovning_1

Glasskulorna serverar vi med STRÖSSEL glasskopa 29 kr och ur IKEA 365+ skål 25 kr/2 st.


Vaniljglass, grundrecept
 ca 1 l
1 vaniljstång
400 g mjölk
300 g vispgrädde
6 äggulor
180 g strösocker

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur den. Koka upp mjölk, grädde med vaniljstång och frön i en rostfri kastrull. Vispa äggulor och socker luftigt. Häll den varma gräddmjölken över gulorna och häll tillbaka allt i kastrullen och rör om. Sjud blandningen till 85 grader eller tills den börjar tjockna under kraftig vispning. Ta av från värmen, det får inte koka. Häll upp massan i en bunke och kyl ner. Låt gärna glassmassan stå i kylen över natten för bästa resultat. Sila av och kör i glassmaskin. Ställ in glassen i frysen 1-2 timmar så går det lättare att kula upp.


Blåbärsglass
1 sats vaniljglass, grundrecept
2 1/2 dl blåbärpuré, mixade blåbär
½ dl frysta, tinade blåbär

Tillsätt ingredienserna i vaniljglassmassan innan glassen körs i glassmaskin. Vänd i blåbär efter att glassen frysts in i glassmaskinen.

Jordgubbsglass
1 sats vaniljglass, grundrecept
2 1/2 dl jordgubbspuré, mixade blåbär
½ dl jordgubbssylt

Tillsätt ingredienserna i vaniljglassmassan innan glassen körs i glassmaskin. Rippla i jordgubbssylten efter att glassen frysts in i glassmaskinen.

Pistaschglass
1 sats vaniljglass, grundrecept
1 dl pistaschsmör
1-2 msk Amaretto likör

Tillsätt ingredienserna i vaniljglassmassan när den är varm.


Mangoyoghurtglass 
8-10 portioner
1 gelatinblad
1 1/2 dl vatten
2 1/2 dl strösocker
40 g glykos eller honung
3 1/2 dl matyoghurt
3 dl mangopuré av mixad färsk mogen mango eller mixad fryst mango i tärningar

Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten 5-10 minuter. Koka ihop vatten, socker och glykos eller honung tills sockret smält. Dra av från plattan. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i den varma sockerlagen. Rör om och låt lagen kallna helt. Tillsätt yoghurt och mangopuré. Kör glassmassan i glassmaskin tills den är fast och krämig. Sätt in glassen i frysen minst en timme innan servering.

Hallonyoghurtglass 8-10 portioner
1 gelatinblad
1 1/2 dl vatten
2 1/2 dl strösocker
40 g glykos eller honung
3 1/2 dl matyoghurt
3 dl hallonpuré, mixade och passerade

Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten 5-10 minuter. Koka ihop vatten, socker och glykos eller honung tills sockret smält. Dra av från plattan. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i den varma sockerlagen. Låt lagen kallna helt. Tillsätt yoghurt och hallopuré. Kör glassmassan i glassmaskin tills den är fast och krämig. Sätt in glassen i frysen minst en timme innan servering.


Chokladglass 
6-8 portioner
½ vaniljstång
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 msk honung
5 äggulor
1 dl strösocker
125 g mörk choklad 64-70%, hackad

Dela vaniljstången på längden och skrap ur fröna. Koka upp mjölk och grädde, vaniljstång med frön och honungen i en tjockbottnad rostfri kastrull. Vispa upp äggulorna och sockret till ett fluffigt smet. Häll i den varma gräddmjölken och häll tillbaka i kastrullen. Låt sjuda till 85 grader under vispning. Ta av från värmen. Lägg den hackade chokladen i en stor bunke och häll på den varma glassmassan och vispa tills all choklad smält. Sila av och låt glassmassan svalna gärna i ett kallt vattenbad. Kör i glassmaskin.


Citronsorbet 
6-8 portioner
4 citroner
1 1/2 gelatinblad
1 1/2 dl strösocker
100 g glykos
3 1/2 dl vatten

Dela citronerna på längden och gröp ur dem riv loss det innersta skinnet från de vita i skalen. Pressa ur all saft ca 2 1/2 dl saft.  Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten 5-10 minuter. Koka upp socker, glykos och vatten tills sockret smält. Drag av från plattan och lyft upp gelatinet ur vattnet och lägg ner det i den varma lagen och rör om. Låt lagen svalna något och blanda i citronjuicen. Kör i glass maskin tills sorbeten är fast och krämig i konsistensen.

ikea_glassprovning_2

IKEA 365+ glas 29 kr/6 st, DINERA skål beige 15 kr, DINERA skål gråblå 15 kr.


Passionsfruktsisglass
ca 6-8 glasspinnar
8 dl passionsfruktsjuice
2 passionsfrukter

Dela passionsfrukterna på mitten och kläm ut kärnorna. Fördela kärnorna i glassformarna och häll i juicen. Ställ in formarna i frysen ett par timmar och sätt sedan i glasspinnarna. Låt formarna stå i frysen över natten. Spola med ljummet vatten för att lättare lossa glassarna.


Melonisglass
ca 6-8 glasspinnar
500 g melonpuré av mogen ogenmelon
2 dl vatten
¾ dl strösocker
2 lime, saften

Häll upp melonpurén i en skål. Koka upp vatten och socker, dra kastrullen åt sidan och låt det svalna. Blanda ner sockerlagen och limen i melonpurén. Passera genom en sil. Fördela fyllningen i formarna. Ställ in formarna i frysen tills de börjar få ett tunt islager på ytan, vilket tar ca 1 timme. Sätt i pinnar i formarna. Låt glassarna stå i frysen över natten. Skölj hastigt formarna i ljummet eller kallt vatten och dra försiktigt men kraftigt ur dem ur formarna.

Foto: Susanna Blåvarg
Matstylist: Elisabeth Johansson

Senaste inläggen