Gästbloggare: Pumpacupcakes med frosting

Jag har aldrig riktigt förstått fascinationen för pumpa. Tills jag bakade med det vill säga. Numera är jag frälst. Tillsammans med en frosting gjord på brynt smör och kanel blir dessa cupcakes helt perfekta till höstfikat.

Gör gärna purén ett par dagar förväg så blir det inte så många moment. Purén håller alldeles utmärkt några dagar i kylen, och den går bra att frysa in i portioner också så är det bara att plocka fram när du blir sugen på att baka något med pumpa!

Linda Lomelino, Call me cupcake för Livet Hemma

Formarna SOCKERKAKA passar perfekt till cupcakes! Muffinsen är lätt att få ut och det är perfekt att man kan återanvända formen hur många gånger som helst.

Pumpacupcakes med browned butter frosting

Pumpapuré

1 lagom stor butternut-squash

Vatten

Värm ugnen till 175C. Dela pumpan på längden och gröp ur kärnor och trådiga bitar. Skär pumpan i mindre bitar och lägg i en ugnsform med den skurna ytan ner. Häll ½ dl vatten i formen och ställ sedan in den i ugnen. Grädda cirka 40-50 minuter eller tills pumpaköttet är helt mjukt.

Ta ut formen ur ugnen och låt svalna. Gröp ur köttet, lägg det i en blender och mixa till en slät puré. Tillsätt eventuellt några matskedar kallt vatten om purén är för tjock. Häll upp i en skål och förvara övertäckt i kylen. Purén går även utmärkt att frysa in.

Pumpacupcakes

100 gram smör

2 ½ dl mjöl

½ tsk bikarbonat

½ tsk bakpulver

¼ tsk salt

1 tsk kanel

½ tsk ingefära

1 ¼ dl muscovadosocker

1 ¼ dl strösocker

2 stora ägg

225 gram pumpapuré

Värm ugnen till 175C och smörj 12 st cupcakeformar SOCKERKAKA. Smält smöret och låt det svalna. Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver, salt, kanel och ingefära i en skål och ställ åt sidan.

Vispa ägg, muscovadosocker och strösocker ljust och pösigt. Tillsätt det smälta smöret och vispa till en jämn smet. Rör i de torra ingredienserna och pumpapurén. Fördela smeten jämn mellan formarna, fyll dem cirka 2/3 fulla, och placera dem på en plåt. Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter.

Browned butter frosting

250 g osaltat smör

2 ½ – 3 dl florsocker

1 tsk kanel

Använd bara osaltat smör, annars får du stora saltkorn i frostingen.

1. Smält smöret i en låg vid kastrull. Låt sjuda under omrörning tills det har en fin gyllene färg. Rör om när smöret tystnar och det doftar lite knäckigt.

2. Häll upp smöret i en skål och låt det svalna en stund. Täck över och låt stå i kylen tills det börjar stelna.

3. Vispa smöret riktigt vitt och fluffigt, tillsätt sedan florsocker och kanel.

4. Fyll en spritspåse och spritsa på dina cupcakes.

ROMANTISK bricka 99 kr, SKYN serveringsskål 59 kr/2 st, SOCKERÄRT vas 79 kr

Senaste inläggen