Gästbloggare: Banangranola

Även om vårmorgnarna hittills varit minst sagt kyliga, drömmer vi om härliga utomhusfrukostar med solen i ansiktet. En av de bästa vårfrukostarna vi vet är filmjölk eller yoghurt toppad med granola och färska bär.

Granola är en amerikansk ugnsrostad variant av müsli. Det finns att köpa i affären, men är inte ett dugg svårt att förbereda hemma. Då blir den aningen nyttigare och du kan dessutom fylla den med alla dina favoritingredienser.

Den här granolan har en mild smak av banan, pumpafrön och rostad mandel, men vi brukar ärligt talat alltid anpassa oss efter vad vi har i skafferiet. Solrosfrön, andra nötter, dinkelgryn, puffad quinoa eller torkad frukt passar utmärkt i granola. Puffade gryn och torkad frukt ska dock blandas i efter att granolan är rostad. 

David & Luise, Green Kitchen Stories för Livet Hemma

Fyll RÅSKOG rullbord med KORKEN burk med granola, ENSIDIG vas med filmjölk och en PROMENAD skål med färska jordgubbar. Kör rullbordet till bästa solplatsen och inta din frukost där. 

PROMENAD skål 29 kr

Banangranola

1 stor burk

7 dl (250 g) havregryn

1 dl (80 g) sötmandel, grovt hackad

1 dl (
80 g) pumpafrön

¼ tsk malen vanilj

1 nypa salt

3 msk kokosolja, rumstemperatur

3 msk lönnsirap, flytande honung eller dadelsirap

2 mogna bananer, skalade och brytna i mindre bitar.

Sätt ugnen på 200°C och klä en bakplåt med bakplåtspapper. Blanda havregryn, mandlar, pumpafrön, vanilj och salt i en stor skål. Ta fram en ny skål och häll i kokosolja, lönnsirap och banan. Knåda allting med händerna tills det blivit en jämn smet. För över banansmeten till skålen med de torra ingredienserna och blanda ordentligt. Sprid ut granolan i ett jämnt lager på bakplåtspappret. Rosta i ugnen i 15-20 minuter. Titta till granolan regelbundet och rör om med en träsked efter ca 8 minuter så att den inte bränns vid. Förvara i lufttäta förvaringsburkar. 

En stor fin KORKEN glasburk med granola är en utmärkt present istället för en blomma.

Senaste inläggen