Gåbortpaket med julgodis

Att ge bort någonting som både är ätbart och som man gjort själv känns som ett extra bra julklappsalternativ i år. Eller varför inte som en fin gå-bort-present till alla festligheter nu i december.

I år fyller vi våra presentaskar med goda och nyttiga julgodisar med smaker av lingon, choklad, nötter och citrus. Recepten hittar du längst ner.

Nathalie & Matilda, Babes in Boyland, för Livet Hemma

ikea_gabortpaket_med_julgodis_inspiration_4

Fyllda presentaskar redo att tas med som gå-bort-presenter eller julklappar. VINTER 2016 dekoration hängande vit, natur och svart 69 kr/6 st, VINTER 2016 band vit och grå 39 kr, SOCKERÄRT vas svart 129 kr, VINTER 2016 presentask natur och röd 19 kr/2 st,VINTER 2016 presentask natur och svart 19 kr/2 st.

ikea_gabortpaket_med_julgodis_inspiration_1

Pysselstök och förberedelser i köket, precis som det ska vara i december. Den här tiden är extra fin då vi får dekorera våra fönster med vackra julstjärnor. STRÅLA lampskärm nät grå 49 kr, STRÅLA upphäng 30 kr, RYET LED ljuskälla E14 200 lumen kronljus opalvit 39 kr/2 st, VINTER 2016 dekoration hängande i vit, natur och svart 69 kr/6 st, VARDAGEN skål i klarglas 49 kr, IKEA 365+ kökshandduk blå och vit 49 kr/2 st, VARDAGEN måttsats i 5 delar 39 kr, VINTER 2016 band vit och grå 39 kr, VINTER 2016 presentpappersrulle svart 15 kr, VINTER 2016 presentpappersrulle silverfärgad och vit 15 kr, SOCKERÄRT vas svart 129 kr.

ikea_gabortpaket_med_julgodis_inspiration_2

Lingonremmar är både enkla och goda att göra. Testa du också! GIVANDE presentsnöre svart, grå och vit 19 kr/3 st.

ikea_gabortpaket_med_julgodis_inspiration_3

Dela upp godiset i de olika kartongerna, eller blanda dem så som du önskar. VINTER 2016 dekoration hängande vit, natur och svart 69 kr/6 st, VINTER 2016 band vit och grå 39 kr, VINTER 2016 presentpappersrulle svart 15 kr, GIVANDE presentsnöre svart, grå och vit 19 kr/3 st, VINTER 2016 presentask natur och svart 19 kr/2 st.

Lingonremmar
7 dl Lingon (tinade)
3 msk Agavesirap (eller annan sötning)
1/4 tsk Äkta vaniljpulver.

Gör så här:
Mixa ingredienserna till en slät smet. Sätt ugnen på 50 grader. Bred ut smeten på plåt med bakplåtspapper. Ett tips är att smörja bakplåtspappret med lite kokosolja innan så lossnar remmarna lättare när de är klara. Bred inte ut smeten för långt ut i kanterna så massan blir för tunn. Låt sedan plåten stå och torka i ugnen några timmar. Det kan ta olika lång tid för smeten att stelna så öppna gärna luckan ibland och känn efter. Massan ska kännas lite läderaktig. Det tar mellan 4-8 timmar för smeten att torka. När massan är klar så klipp remmar ca 2-3 cm breda och rulla ihop.

Chokladbräck
100 g mörk choklad
2 dl grovhackade nötter och torkade bär (välj efter smak)
1 msk smaklös kokosolja

Gör så här:
Smält chokladen och kokosoljan i en kastrull på ganska låg värme så det inte bränns. Blanda i nötterna och den torkade frukten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper. Låt sedan smeten stelna i kylen innan det skärs i bitar.

Raw nötfudge med smak av citron och kokos
8 st dadlar
1 dl valnötskärnor
1 dl cashewnötter (naturella)
rivet skal från 1/2 ekocitron (bara det yttersta)
0,5 dl kallpressad kokosolja
2 nypor salt
1/2 krm vaniljpulver
1/2 dl riven kokos

Gör så här:
Mixa dadlar, valnötskärnor, cashewnötter och citronskal till ett ganska fin massa, men med lite crunch kvar. Smält kokosoljan i en kastrull på låg värme så att den blir rinnande. Tillsätt kokosolja, salt och vaniljpulver och mixa så allt blandar sig. Rör sedan i kokosen. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper och forma den till en fyrkant. Ställ in i frysen ca 30 minuter för att stelna. Ta ut och skär i fyrkanter.

 

Stylist: Nathalie Myrberg
Foto: Matilda Hildingsson

Senaste inläggen