Fruktstund

Träden i trädgården dignar av godsaker som plommon, päron och äpplen. Ta tillvara all den goda frukten för årstiden! Idag bjuder vi på två smakrika skörderecept ur boken MIN MAT – naturligtvis!.

Vi gör ett päron- och äppelsmör som kan bres på rostat bröd, användas i pajer eller serveras till ost, kött och fågel som en slags fruktchutney. Det är ett av de bästa sätten att ta vara på fallfrukt som du plockat i skogen, längs vägen eller på tomten.

Plommon- och päronkaka är inte bäst på själva bakdagen utan blir godare för varje dag som går. Har du lite tålamod så är den dubbelt så god dagen därpå. Den håller sig också i fyra dagar. Förvara kakan svalt, men inte i kylskåpet.

ikea_frukststund_inspiration_1

KORKEN burk med lock, 0,5 liter, 12 kr.

Päron- och äppelsmör, ca 5 dl
1 ½ kg mogna äpplen och päron
2 dl vatten
2 tsk hackad lakritsrot eller ½ tsk lakritspulver
1 tsk havssalt
½ tsk nymalda kardemummakärnor
200 g ljust rörsocker
100 g mörkt muscovadosocker eller mörkt farinsocker
Finrivet skal och saft av 1 citron

Dela frukten i klyftor, lägg dem i en kastrull (med skal och kärnhus) och tillsätt 2 dl vatten. Låt koka upp och sänk sedan värmen. Lägg på locket och sjud i 20-30 minuter eller tills frukten är helt sönderkokt. Passera fruktmoset genom en finmaskig sil eller en gammaldags purékvarn och häll tillbaka det i kastrullen. Lägg lakritsrot och havssalt i en elektrisk kaffekvarn och mal till ett fint pulver. Blanda ner den malda lakritsen, kardemumman och de två sorterna socker i fruktmoset. Lägg locket på glänt och småkoka på medelhög värme i mellan 45 minuter och 1 timme. Tillsätt det finrivna skalet och saften från citronen när ungefär 15 minuter återstår av koktiden. Häll det tjocka fruktsmöret på rena, nykokta syltburkar och förvara dem svalt, mörkt och torrt. Fruktsmöret håller sig i upp till tre månader i oöppnad burk. Öppnad burk ska ställas i kylen där den håller sig i 1-2 veckor.

Var försiktig när du tillagar päron- och äppelsmöret, det stänker glödhet och trögflytande ”fruktlava” runt kastrullen. Använd ugnshandskar om du vill. Håll ett extra öga på spisen så att fruktsmöret bränns vid.

ikea_frukststund_inspiration_2

I boken MIN MAT – naturligtvis! hittar du mängder av goda recept – var och ett med tre smarta tips på hur du bäst tar tillvara resterna.

Plommon- och päronkaka
700 g frukt (rensad vikt), t.ex. plommon och päron
¾ tsk nymalen ceylonkanel
¾ tsk nymalen kryddnejlika
¾ tsk nymalen kryddpeppar
½ tsk nymalen muskotnöt eller muskotblomma
300 g vetemjöl (5 dl)
200 g ljust muscovadoråsocker (knappt 2 dl)
225 g ljust rörsocker (2 ½ dl)
2 tsk bikarbonat
½ tsk havssalt
4 ägg, uppvispade
1 dl kallpressad tistel- eller jordnötsolja

Tillbehör:
Florsocker till dekoration
Yoghurt 10 % eller vispgrädde

Börja med att halvera och kärna ur päronen (men skala dem inte) och skär dem i tärningar på 2 x 2 cm. Halvera och kärna ur plommonen. Lägg frukterna i en stor, vid skål. Blanda kryddorna med mjölet, båda sorterna rörsocker, bikarbonat och havssalt i en stor skål. Strö några skedar av mjölblandningen över frukterna och vänd dem i den. Tillsätt äggen och jordnötsoljan i mjölet. Häll sedan smeten över frukterna och vänd runt grundligt. Häll smeten i en springform (24 cm i diameter) klädd med bakplåtspapper. Täck kakan med lite folie (pensla den först med olja så att inte smeten fastnar) och grädda vid 175 °C i 45 minuter.

Ta bort folien och grädda i ytterligare 25-30 minuter. Kakan är färdig när du kan sticka in en baknål i mitten och dra ut den utan att någon smet fastnar. Låt kakan svalna helt, pudra eventuellt lite florsocker över och servera med tjock yoghurt eller vispgrädde. Skär frukterna i ganska stora bitar så att de syns i kakan , annars försvinner de bara.

Degmängden kan kännas liten i förhållande till den stora mängden frukt, men oroa dig inte, det är så det ska vara. Det är frukten som gör kakan saftig. Om du vill kan du ta äpplen istället för plommon och päron.

Senaste inläggen