French toast

Gårdagens bröd förvandlas till en härlig lyxfrukost med french toast på menyn. Snabblagad och billig mat perfekt för en lat söndag hemma.

Fattiga riddare som vi säger i Sverige är en internationell klassiker som i USA och Australien kallas french toast, i Frankrike pain perdu (förlorat bröd), tyskarna kallar det arme ritter och engelsmännen eggy bread eller poor knights. I Spanien och Latinamerika heter rätten torrijas. Även i Asien äter man en variant med soja tydligen.

Man kan använda i princip vilket bröd som helst, även mörkt, och det fungerar bäst med bröd som inte är nybakat för att få en frasig yta. Vissa gör fattiga riddare av kanellängder och serverar som dessert. Ta det bröd du har hemma och skär ganska tjocka skivor, doppa brödet i äggsmeten och stek dem gyllenbruna i smör. Pudra lite florsocker över och servera gärna med färska jordgubbar, hallon och blåbär. Lycka till!

Hanna Meijer, redaktionen Livet Hemma

SKYN tallrik 199 kr/2 st, IKEA 365+ kaffekopp med fat 29 kr, NÄRHET dessertvinglas 35 kr, SOCKERÄRT vas 79 kr.

Recept, 4 portioner

4-6 tjocka skivor bröd (gärna några dagar gammalt)

2 dl mjölk

2 ägg

1 krm salt

1 msk strösocker

1 tsk vaniljsocker eller en urskrapad vaniljstång

färska bär

florsocker

Gör så här:

Vispa ihop mjölk, ägg, salt, socker och vanilj till en slät smet. Doppa brödskivorna i smeten och stek dem gyllenbruna i smör. Pudra över florsocker, mosa några färska jorgubbar och hallon grovt med en gaffel. Servera med bärkompotten och dekorera med jordgubbar, hallon och blåbär. 

Fotograf: Roland Persson

Stylist: Niklas Hansen

Senaste inläggen