mattkollektion av äkta mattor i 100% ull från Turkiet. Antika kelimer har fått ett nytt liv och ibland ny färg och form. Utvalda vackra delar har sytts ihop, härligt patinerade med underbara traditionella mönster gjorda av lokala hantverkare.

"/>

Från Istanbul with love

Den 11 november släpper IKEA en limiterad mattkollektion av äkta mattor i 100% ull från Turkiet. Antika kelimer har fått ett nytt liv och ibland ny färg och form. Utvalda vackra delar har sytts ihop, härligt patinerade med underbara traditionella mönster gjorda av lokala hantverkare.

Det genuina som mixas med det moderna är en lyckad kombination. Ett lapptäcke av gamla mattbitar blir rund och infärgad med en havsturkos nyans och den slitna känslan påminner om mattans långa liv.

Lapptäckstekniken är både en svensk och orientalisk tradition och ett fantastiskt bra sätt att återanvända antika mattor. Jag gillar idén med att använda delar av uttjänta mattor med en lång historia som kan få ett nytt liv och ett nytt hem, gärna hos mig. 

Hanna Meijer, Redaktionen Livet Hemma

SILKEBORG Matta, ERLAND Stol, vit, förkromad 599 kr

Små, stora, smala, långa eller runda

Mattkollektionen består av dörrmattor, gångmattor och mellanstora till stora mattor – rektangulära och runda till formen, men även kuddfodral. Mattor och kuddfodral finns i ett begränsat antal med säljstart i november.

Fotograf: Patric Johansson

Stylist: Jacob Hertzell

Senaste inläggen