Inför julens alla kalas träffar vi Fredrik Lundqvist som är mycket förtjust i ost. Sedan 2008 driver han Who Cut the Cheeze?, Sveriges första ostblogg, om smakupplevelser och andra äventyr kopplade till ost. Här bjuder Fredrik på tre ostförslag och svärmors glöggrecept.

— Idag äter vi mest ostkopior. Ost som är färdigförpackad och tillverkad i en fabrik. Min mission med bloggen är att lyfta fram de riktiga ostarna. De som tillverkas för hand av passionerade mathantverkare, säger Fredrik.

Han drömmer om att öppna en kombinerad ost- och vinbar. Eller en liten ostbutik där han skulle sälja jättekonstig ost och hemkokta marmelader. Fredriks eget ostintresse startade just i en ostbutik. Han hängde där en hel del och så blev han kompis med ägarna. Nu äter de regelbundet god ost tillsammans och Fredrik som är grafisk formgivare har gjort deras hemsida.

"/>

Festlig ost till glöggen

Inför julens alla kalas träffar vi Fredrik Lundqvist som är mycket förtjust i ost. Sedan 2008 driver han Who Cut the Cheeze?, Sveriges första ostblogg, om smakupplevelser och andra äventyr kopplade till ost. Här bjuder Fredrik på tre ostförslag och svärmors glöggrecept.

— Idag äter vi mest ostkopior. Ost som är färdigförpackad och tillverkad i en fabrik. Min mission med bloggen är att lyfta fram de riktiga ostarna. De som tillverkas för hand av passionerade mathantverkare, säger Fredrik.

Han drömmer om att öppna en kombinerad ost- och vinbar. Eller en liten ostbutik där han skulle sälja jättekonstig ost och hemkokta marmelader. Fredriks eget ostintresse startade just i en ostbutik. Han hängde där en hel del och så blev han kompis med ägarna. Nu äter de regelbundet god ost tillsammans och Fredrik som är grafisk formgivare har gjort deras hemsida.

Glöggen serverar vi i VÄRME tekanna. Den skrynkliga linneduken är i ropet just nu, och vi har gjort vår av AINA linnetyg.

– Om du kommer till ostaffären en fredag eller lördag får du inte mycket kärlek, säger Fredrik. Då är det ofta så mycket folk. Men gå några dagar i förväg så får du provsmaka allt, och du får svar på dina frågor. Ofta får du även vinförslag som passar till osten.

Fredrik tycker att du ska unna dig en riktigt god ost i jul och att du ska köpa den i bit, inte färdigförpackad. Till glögg och pepparkaka rekommenderar Fredrik en klassisk grönmögelost, och har förslag på tre olika smaktyper. Från stark till mellan och mild.

Den första osten är en extralagrad Roquefort från södra Frankrike. När Fredrik öppnar pappret kring osten blir han alldeles till sig. Den doftar mycket!

Den andra osten är en närproducerad och ekologisk ost – Sörmlands Ädel från Jürss mejeri i Flen. Den har vunnit många priser berättar Fredrik.

Den tredje osten är en Gorgonzola från norra Italien som är lite krämigare och mildare. Något för den som inte gillar så stark ost.

Den moderna ostbrickan dukar vi med SMARTA skålar och SMARTA fat.

Fredrik tipsar också om ett tjusigt svart engelskt kolkex som alternativ till pepparkakan. Men allra helst struntar han i kex och kakor, han gillar att doppa ost direkt i marmelad! Han förslår en rosmarin- och kvittenmarmelad till grönmögelostarna istället för kex. Marmeladsmaken är inte helt olik pepparkaka.

– Gör gärna din egen glögg i jul, det är jätteenkelt, säger Fredrik och bjuder på svärmors recept. Och glöm inte att servera osten rumstempererad, då smakar den bäst!

Svärmors glöggrecept:

7,5 dl vatten

8 dl socker

1 tsk citronsyra

1 påse glöggkrydda (alternativt köp dessa separat)

3 flaskor rödvin (spanskt billigt)

70 cl sprit (Renat)

1 liten flaska Aromatiska Droppar (finns på Apoteket)

Gör så här:

Koka vatten, socker, citronsyra och glöggkryddor. Låt det svalna.

När det svalnat – tillsätt vin, sprit och en liten flaska aromatiska droppar.

Låt vila en stund, sila och häll på flaskor.

Sätt gärna en fin etikett på flaskan.

Färdigt!

Missa inte Fredriks förslag på ost till julafton och nyår, kommer snart på LIVET HEMMA!

Foto: Nina Broberg

Senaste inläggen