En glimt av SVÄRTAN

Mönster. Återhållsamma och samtidigt starkt uttrycksfulla. Modeskaparen Martin Bergströms samarbete med IKEA i kollektionen SVÄRTAN visar en annan sida av Indien.

I september kommer den tillfälliga kollektionen SVÄRTAN på IKEA, ett samarbete mellan IKEA och modedesignern Martin Bergström. Hans namn förknippas internationellt med handgjorda starka mönster som använts av stora modehus, inom inredning och textil. I Sverige kunde man bland annat se hans arbete i Loreens scenkläder på Eurovision Song Contest 2012.

IKEA_SVARTAN_inspiration_2

Martin Bergström tillsammans med några av tygtrycken i SVÄRTAN kollektionen 150×300 cm 199 kr.

Som del i arbetet med att ta fram SVÄRTAN involverades även tjugofem modestudenter på The National Institute of Fashion Technology i New Delhi (Nift).
– Vi ville skapa mode för hemmet och det kändes roligt att få tolka det moderna Indien. När man ser bortom det glittriga och sirligt utsmyckade hittar man istället något avskalat som har den där fantastiska patinan. Det går att hitta en skönhet i det dolda, det som finns där men som man måste skrapa på ytan för att se, säger Martin.

Arbetet med kollektionen inleddes för mer än två år sedan med att Martin gjorde en rad workshops med modestudenterna i New Dehli.
– Det finns en skatt av ny design att upptäcka i Indien. När vi påbörjade arbetet var det en liten kulturkrock innan studenterna förstod att jag ville att de skulle tänka helt fritt eftersom de har stor respekt för äldre och auktoriteter. Men det utvecklades till kreativa träffar där vi hämtade inspiration från stadslivet, ytorna, de virvlande elkablarna och skapade flera tusen teckningar som filtrerades ner till femton mönster.

IKEA_SVARTAN_inspiration_1
IKEA_SVARTAN_inspiration_3

I SVÄRTAN syns mönstren på anteckningsböcker, sänglinne, kuddar och inredningsföremål. Allt är genomgående i gråskala. En liten glimt av kollektionen finns nedan.

Martin har alltid haft ett stort intresset för det biologiska. Lika mycket det stora som det lilla på cellulär nivå, vilket märks i hans design. Ofta möter det organiska, det mänskligt artificiella.
– För mig finns det intressanta i kombinationer. I sig är en torkad blomma inte så kul men ihop med lite matrester och en dans så har det potential.

För honom är det viktigt att föremål han skapar har ett bestående värde.
– Jag hoppas att människor tar till sig och älskar de här föremålen lika mycket som jag gör. Att de vårdar och tar hand om dem. Jag har en matta och skålarna hemma, men nu längtar jag verkligen efter sänglinnet som blev så fint och brickbordet som är min favorit.

SVÄRTAN kollektionen finns i begränsad upplaga på alla IKEA varuhus samt online från och med den 9 september 2016.

Fem korta till Martin Bergström (f 1978)
Upplevd ålder: 37 år.
Läser: faktalitteratur. Just nu ”Herbariet” av Elin Unnes.
Tittar på: alldeles för mycket.
Är besatt av: mitt arbete, eftersom jag mår bäst när jag får ur mig det som pockar på från insidan.
Rekommenderar: filtrera mera! Det är för mycket som snurrar runt.

IKEA_SVARTAN_inspiration_4

IKEA SVÄRTAN brickbord 499 kr, dekorativ skål i stål 199 kr, dekorativa flaskor 89 kr, 149 kr och 49 kr.

IKEA_SVARTAN_inspiration_5

SVÄRTAN påslakanset 150×200 cm 399 kr.

Senaste inläggen