Elevsuccé

Människoansikten, siluetter och grafiska bokstäver. Här är resultatet av det kreativa samarbetet mellan IKEA och studenterna på Beckmans Designhögskola. En textilkollektion med åtta olika mönster som skissades fram under två intensiva dagar förra våren.

Det svåraste var att välja motiv bland de hundratals svartvita skisser som studenterna på Beckmans Designhögskola skapade under en workshop. Att välja ut, kategorisera och kombinera olika element. Produktutvecklaren Emma Jones arbetade koncentrerat i fyra veckor för att hitta rätt mönsterkombinationer. En återkommande favorit var alla uttrycksfulla ansikten.

– Alla ansikten och människorna i mönstret fångade så tydligt känslan i workshopen. Studenternas egna ansikten och tanken på att IKEA är ett globalt företag, säger Emma om slutfasen av arbetet med kollektionen. 

Fascinationen för ansikten syns tydligt i några av de färdiga metervarorna som EDMA och GULLVI. En annan favorit är DURITA. 

– Människorna i mönstret får mig att tänka på en tågstation och olika personligheter, förklarar Emma Jones.

Att eleverna uppmanades att tänka fritt och låta slumpen styra i workshopen syns inte minst i tyget JULITA. Här utgör vitt skilda saker, som en elefant, ett par glasögon och en tårta, grundmönstret. Samarbetet med studenterna från Beckmans Designhögskola har resulterat i sex olika tyger, påslakanet EIVOR ORD och duschdraperiet SANDGRUND. Men Emma Jones önskar att man kunde göra kollektionen ännu större.

– Det här är bara en droppe i havet av allt kreativt material som skapades under workshopen, säger hon.

Från hundratals skisser valdes motiv till sex tyger ut. MADDE, EDMA, GULLVI, LILLIVI, JULITA och DURITA kostar mellan 39-69 kronor per meter. Samarbetet gav också upphov till duschdraperiet SANDGRUND, 149 kr, och påslakansetet EIVOR ORD, 99/169 kr. 

Fakta: Beckmans och IKEA

Samarbetet mellan Beckmans Designhögskola och IKEA startade med en workshop under våren, ledd av den grafiska designern Laurie Rosenwald. Genom åren har flera Beckmansstudenter blivit designers på IKEA, som Chris Martin, Eva Lilja Löwenhielm och Ola Whilborg. Rektor på skolan är den välkända textilformgivaren Tom Hedqvist som även frilansar för IKEA.

Senaste inläggen