Eget knäckebröd

Hembakat knäckebröd till jul är underbart gott och det är lättare än man tror att baka sitt eget. Man kan smaksätta brödet hur man vill – vanligt är kummin, fänkål, solrosfrön, nötter eller rosmarin.

Svarta och vita sesamfrön är supergott och dessutom vackert. Toppa med dina favoritfrön och förvara torrt så håller sig brödet länge. Det känns lyxigt med hembakat knäckebröd och kommer garanterat bli populärt på julbordet. Ett julbak som passar perfekt till säsongens första skinkmacka.

Hanna Meijer, redaktionen Livet Hemma

 

Hemgräddat knäcke. TERAPI smörkniv i eneträ 25 kr/ 4 styck.

Knäckebröd              

6 stora bröd

50 g jäst


5 dl lättmjölk

37 C

2 tsk salt


6 dl grovt rågmjöl


6 dl vetemjöl


grovt mjöl till utbakning

Smaksätt knäckebröden med exempelvis solrosfrön, linfrön, sesamfrön, kruskakli eller en blandnig av detta. Ca 2dl går åt till 8 bröd. Kummin, rosmarin och flingsalt smakar också gott.

När man gör knäckebröd ska man beareta degen så litet som möjligt. Värm mjölken till 37C. Smula jästen och rör ut den med mjölk och salt. Tillsätt mjölet och beareta snabbt degen. Forma till sex bullar och låt dem jäsa i 30 minuter.

Kavla sedan ut bullarna direkt på ett väl mjölat bakplåtspapper. Kavla den så tunt som möjligt. Spruta lite vatten på med blomspruta och strö på valfri smaksättning; kummin, gourmetsalt, sesamfrö, linfrö, solrosfrö, rosmarin… rulla ett extra varv med kaveln för att trycka ner smaksättningen i degen. Du kan nu dela knäckebrödet i mindre bitar eller behålla det helt. Pepparkaksformar går också att använda.

Grädda bröden i 250 C i 8 minuter. Vänd dem efter halva tiden. Gräddningstid beror lite på ugn och degens tjocklek, kolla noga i slutet så att de inte blir brända. Vänd dem gärna en gång efter fem minuter och grädda den på andra sidan också. Ta ut dem och låt svalna på ett galler. Håller länge i tät burk.

KORKEN burk med lock 15 kr. KONCIS ugnsform med galler 139 kr, i rostfritt stål – 79 kr för IKEA FAMILY medlemmar, gäller den 21-23/12 så länge lagret räcker.

Matstylist: Niklas Hansen

Fotograf: Roland Persson

Senaste inläggen