DIY – växtfärga textil

Att färga med hjälp av växtriket är ett långsamt och miljösmart DIY. Perfekt en sommardag med för många moln på himlen! Rödlök och te är lätta att få tag på och ger fina nudebeige och rosa toner.

Vi färgade tre olika vita metervaror i 100% bomull; LENDA, MINNA och DITTE. När man färgar med rödlök så använder man skalet från några lökar. Låt skalen sjuda i en kastrull med tre liter vatten i ca 45 minuter, sila bort skalen och häll i lite vanligt havssalt som fixerar färgen. Lägg ner tyget i kastrullen, koka en timme och låt det sen ligga i vattnet i ett dygn, rör om då och då. Skölj tyget i kallt vatten och häng på tork.

Att färga med te är enkelt, koka vatten och tillsätt tepåsar eller tekulor, ju mer te desto mörkare färg. Låt teet svalna och lägg sen ner tyget i kastrullen, låt det ligga i tio minuter eller längre beroende på vilken nyans du vill ha.

När det gäller växtfärgning så är tipset att vara sin egen häxa och testa sig fram på mindre provbitar tills man hittar en färg man gillar!

Anna Lenskog Belfrage, Livet Hemma redaktionen

ikea_VAXTFARGNING_inspiration_1

DITTE metervara 29 kr/m, LENDA metervara 49 kr kr/m, och den lite tjockare och slitstarka MINNA metervara 69 kr/m.

Foto: Ragnar Ómarsson

Senaste inläggen