DIY – marmorera en KNUFF

Riktigt gamla och handgjorda böcker är ofta inklädda med marmorerat papper, att marmorera på trä är en annan teknik men nästan ännu enklare! Med bara några penseldrag så får du KNUFF tidskriftsamlare att smälta in bland böckerna i biblioteket.

I somras såg jag ett fint DIY på “Sommar med Ernst” där Ernst snickrade ett soffbord och väldigt effektfullt och med bara några få moment, målade bordsytan naturtroget lik marmor.

Gör så här:
Måla först KNUFF tidskriftsamlare med naturvit matt grundfärg, låt torka. Blanda sedan lasyrolja med pulverpigment (finns i färghandeln), här tog vi en umbragrön, eller använd BEHANDLA lasyr som redan finns färdigblandad i ett 10-tal nyanser. Måla sen lite slarvigt, i en riktining, över hela ytan med en ca 5 cm bred pensel. Knyckla ihop en tuss av tidningspapper som du duttar och drar över den målade ytan så det uppstår levande skiftningar. Dra sen ut “nervösa linjer”, använd t ex ett skaft på en tunn pensel eller ett finger, meningen är ju att härma en naturlig stenyta. Ett tips är att ha en bild på marmor som du kan kika på under tiden! En variant på marmorering är att stänkmåla med vanlig akryl eller hobbyfärg i ett par mörka nyanser.

Anna L-B, Livet Hemma redaktionen

ikea_marmorering_KNUFF_inspiration_1

KNUFF tidskriftsamlare i plywood, 79 kr för set om 2, BEHANDLA lasyr 39 kr finns i ett 10-tal färger.

ikea_marmorering_KNUFF_inspiration_2

DIY målade KNUFF passar perfekt in i biblioteket.

ikea_marmorering_KNUFF_inspiration_3

Stänktekniken är enkel och kul att göra, och passar till både gammalt och nytt!

Senaste inläggen