Ditt eget Blue Hawaii

Genom en smal dörr kliver vi in i en helt annan tid, en annan värld – och i stället för den där lägenheten någonstans i Sverige, befinner vi oss nu i ett rum som mer känns som hemma hos Robinson Crusoe. Längs väggarna trängs palmer och flamingoer med en stor samling muggar med totemliknande ansikten. Det här är en Tiki-lounge.

Att äta hemma hos varandra i stället för att gå på restaurang kanske kan ses som en trend – Home Dining kallar experterna det. Att bjuda hem till en afton i loungen skulle då kanske kunna gå under beteckningen Home Drinking. Eftersom det inte låter lika exklusivt så vi föredrar själva att kalla det Komo mai e inu ka wai, eller helt enkelt Kom in och drick på Hawaiianska.

BYGEL Rullvagn 249 kr, SPRITTA Citruspress 39 kr, FEJKA Konstgjord krukväxt 499 kr, HUSÖN Förzinkad kruka 279 kr, GROGGY Bricka 89 kr, SOLVINDEN Flamingo 299 kr

Den första Tikibaren öppnade 1933 i Los Angeles och konceptet med exotiskt inredda barer specialiserade på fruktiga drinkar har sedan dess spritt sig över världen. Hur många som har en egen Tikilounge hemma går inte att svara på, men för den intresserade finns det mycket information och tips att hitta i webbforum och bloggar. Frågor som ”Var köper jag bambu?” och ”Vilken musik passar bäst till ananas?kan få initierade svar av andra Tikientusiaster.

SKIR Cocktailglas 2 st 89 kr, LIMMAREN Flaska 3 st 79 kr

För den som är intresserad av inspirerade och roliga drinkar finns dessutom en nästan outtömlig källa av spännande recept! En alkoholfri törstsläckare som passar både barn och vuxna är bål, eller ”punch” som det heter på Tiki-språk:

Pineapple Punch

1 liter ananasjuice

1 liter papayajuice

1,5 liter ginger ale

1 liter limesorbet

Frys ned juicerna tills de börjar bli mosiga. Häll sedan juice och ginger ale över sorbeten i en stor skål. Garnera med myntablad och färsk frukt och servera helst med med sugrör och parasoller.

Mahalo!

/Daniel och Andreas, Livet Hemma-redaktionen

Foto: Patric Johansson

Tips: Vill du leta dig vidare i Tikivärlden är vår värd Flamingo Freds egen blogg Mixology Mayhem en bra startsida.

Senaste inläggen