Dippade marshmallows

December är verkligen en bakmånad och tillfällena är många då du har möjlighet att bjuda på olika mumsiga bakverk. Varför inte imponera dina gäster med att göra egna marshmallows?

Smaksätt dem sen med ingredienser som passar säsong. Så här i december väljer vi att doppa dem i smält mörk choklad och krossade pepparkakor. Receptet hittar du längst ner.

Nathalie & Matilda, Babes in Boyland, för Livet Hemma

ikea_dippade_marsmallows_inspiration_3

Förvara marshmallowsen i en glasburk. Fint att ha framme. VARDAGEN burk med lock i klarglas 39 kr.

ikea_dippade_marsmallows_inspiration_1

Pudra marshmallowsen en extra gång efter du har skurit dem i kuber. IDEALISK tekula i rostfritt stål 10 kr, PROPPMÄTT skärbräda i bok 49 kr.

ikea_dippade_marsmallows_inspiration_4

Choklad och pepparkakor passar väldigt bra ihop som smaksättare. ÄDELSTEN mortel med stöt i marmor svart 99 kr, RUSTIK bestick i 24 delar mörkbrun 279 kr. VARDAGEN skål mörkgrå 19 kr, IDEALISK tekula i rostfritt stål 10 kr.

ikea_dippade_marsmallows_inspiration_2

Krossa pepparkakorna med en mortel. VARDAGEN burk med lock i klarglas 39 kr, PROPPMÄTT skärbräda i bok 49 kr.

Marshmallows
5 dl strösocker (5 dl motsvarar 450 g)
1 msk flytande glykos
3 dl vatten
2 1/2 msk gelatinpulver (2 1/2 msk motsvarar 25 g)
2 äggvitor

Till formen
matolja
4 msk majsstärkelse
4 msk florsocker

Topping/smaksättning
Mörk choklad
Krossade pepparkakor

Gör så här:
Blanda socker, glykos och 2 dl av vattnet i en kastrull, koka upp och låt koka till 127°C. Blanda ner gelatinpulvret och smält det i vattenbad. Smörj en form ca 20×30 cm med matolja. Blanda majsstärkelse med florsocker och sikta det i ett tunt lager i formen. När sockerblandningen närmar sig 115 °C kan man börja vispa äggvitorna till hårt skum. Använd gärna en hushållsmaskin. När sockerlagen är 127°C vispas gelatinblandningen snabbt ner i den och rör runt. Häll sockerlagen i en tunn stråle över de vispade äggvitorna under vispning och fortsätt vispa 5-10 minuter till en blank och fast maräng. Bred ut massan i den pudrade formen, pudra också över sockerblandningen och låt svalna 10-15 minuter. Skär i kuber med oljad kniv och pudra sen lite extra sockerblandning om det behövs, skaka av överflödigt sockerblandning. Smält chokladen i en kastrull. Krossa pepparkakorna. Doppa marshmallowsen först i chokladen och sen i pepparkakskrosset. Förvaras i en burk.

Stylist: Nathalie Myrberg
Foto: Matilda Hildingsson

Senaste inläggen