Det enkla är det sköna

Den nya textilkollektionen BJÖRNLOKA, design Synnöve Mork och HC Ericson, innehåller bland annat kuddar, metervaror, gardiner, örngott, lakan och ett överkast. Alla betonar de enkelhet i såväl mönster, material och konstruktion.

Handarbetet i BJÖRNLOKA syns tydligt i allt från tunna penseldrag till synliga sömmar, sticktekniker, virkningar och broderier. Textilierna är gjora av ull, bomull och linne, alla grova men ändå behagliga material. Den svenska, grafiska designern HC Ericson och textildesignern Synnöve Mork samarbetade för att ta fram kollektionen. De brainstormade först på varsitt håll för att sedan arbeta tillsammans och hitta samband och sammanhang.

Till BJÖRNLOKA FIGUR hittade HC sin inspiration i fascinationen av symbolism och bokstaven ”y”. Slagrutan – det verktyg som i känsliga händer sägs kunna lokalisera till exempel vatten, är en av inspirationskällorna. Y:et kan också symbolisera vägar som möts och blir till en, alternativt en väg som delar sig i två. Synnöve inspirerades av vardagslivet där enkla och okomplicerade ting också kan vara vackra. ”Gamla linnesäckar, ett randigt mönster och synliga sömmar – sådant inspirerade mig”, säger hon. ”Genom att arbeta med olika storlekar och skalor på mönstren och detaljerna får kollektionen en look som skapar helt nya uttryck”.

TALLÖRT överkast består till 91 procent av gråspräcklig bomull. De resterande 9 procenten består av jute – ett material som oftast används att göra säckar eller stoppningsmaterial av. Som en del i ett experiment för många år sedan, bad vi en leverantör i Indien att väva in jute i ett överkast av bomull. Efter att vi hade tvättat varuprovet krympte bomullen men juten gjorde det inte. Resultatet blev ett alldeles för skrynkligt tyg för dåtidens tycke och smak och experimentet lades mer eller mindre ner, men idén sparades. Det gamla varuprovet visade sig matcha perfekt med BJÖRNLOKA textilkollektion! TALLÖRT överkast är stort, bekvämt och väldigt vackert – trots sin skrynklighet.

Vi går en skön och mjuk vinter till mötes!

Anna L-B, Livet Hemma Redaktionen

BJÖRNLOKA kudde 149:-, överdrag i 100% rami, BJÖRNLOKA RAND vändbart örngott 49:-, i 100% bomull, BJÖRNLOKA FIGUR örngott 49:-, i 100% bomull.

TALLÖRT överkast 149 kr, vävt med 91 % bommull och 9% jute. Det finns i två olika bredder, 150 eller 250 cm, och är maskintvättbart.

Senaste inläggen